Klub mladih umetnika
Okupljanje traje osam godina: Mladi pisci u austrijskoj prestonici

Klub mladih umetnika Prosvjete iz Beča organizovao je 14. veče mladih pisaca. Organizatori Vesna Špirić i Uroš Uljarević zahvalili su pesnicima što već punih osam godina nastupaju na ovoj manifestaciji, koja je postala jedan od najpoznatijih kulturnih događaja naše zajednice u Austriji.

Mladi autori poezije i proze predstavili su svoje stvaralaštvo inspirisano različitim temama. Na programu su se našle šaljive, ljubavne i rodoljubive pesme, ali i jedna haiku pesma, tradicionalna japanska kratka forma poezije.

Hazim Hadžić i Katarina Stanisavljević

– Ja sam verni učesnik ove manifestacije još od druge večeri koja je bila 2017. i od tada dolazim kad god sam u prilici. Četrnaesto veče je bilo zaista posebno, dobro organizovano i inspirativno, a spoj samih učesnika veoma zanimljiv – izjavio je Hazim Hadžić, jedan od učesnika.

On je dodao da su Večeri mladih pisaca značajne jer omogućavaju umrežavanje kreativnih ljudi koji dele slična interesovanja, te zahvalio Vesni i Urošu koji ovo već osam godina organizuju iz čiste ljubavi prema poeziji.

Kao specijalni gost večeri nastupio je glumac Ammar Mešić, koji je na oduševljenje svih prisutnih pročitao jednu pesmu iz opusa mladog makedonskog pesnika Đoka Zdraveskog.

Specijalni gost: Ammar Mešić

On je u kratkom intervjuu istakao da između poezije i glume nema razlike, jer su i gluma i poezija čista emocija, te je suština ista – dotaći nečije srce.

Poseban utisak, ostavili su i Nikola Prerad i Veselin Rafailović, koji su na Veče stigli pravo sa Kosova i Metohije, gde su zajedno sa predstavnicima organizacije Srpski centar, lično uručili donacije prikupljene na manifestaciji Humetnost 2024.

Četrnaesto Veče mladih pisaca organizovano je u saradnji sa Odsekom za kulturu grada Beča u okviru projekta Jareskulturprogram 2024.

Uskoro i zbornik

Klub mladih umetnika Prosvjete najavljuje promociju zbornika sa prvih deset Večeri mladih pisaca, kao i prvu slikarsku radionicu za mlade slikare, profesionalce i amatere, koja je planirana za jun ove godine.

Pisce pratio gitarista Ognjen Šuka

Stihovi uz muziku

Mladi pisci nastupili su uz pratnju gitariste Ognjena Šuke, tako da je publika, kao i svaki put, uživala u sinergiji muzike i pisane reči.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here