Bočica energetskog napitka je popularan način da dobijete neophodnu energiju kada jednostavno nemate vremena za spavanje. Čak i prirodni energetski napici nanose štetu vašem organizmu.

Šta je energetski napitak?

Energetski napitak je bezalkoholno piće koje – prema tvrdnjama proizvođača – trenutno povećava energije u organizmu.

Postoji nekoliko istraživanja koja potvrđuju da energetski napici zaista na kratko vreme povećavaju mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost.

Energija u energetskom napitku ne oslobađa se kao rezultat sagorevanja kalorija, nego zbog stimulansa i vitamina, koje sadrži.

Šta sadrži energetski napitak?
Energetski napitci obično sadrže ksantine (uključujući kofein), gaziranu vodu, taurin, B vitamine i neke biljke. Uobičajeni sastojci su guarana, yerba mate, akai, gingseng, ginkgo biloba. Ponekada u energetske napitke dodaju maltodekstrin, inositol, karnitin i kreatin.
Neki energetski napitci sadrže šećer, dok drugi brendovi ga zamenjuju zaslađivačima.
Nezaobilazni sastojak energetskih napitaka je kofein. Energetski napitci sadrže tri puta više kofeina nego kola.

Zašto su energetski napici štetni?
Iako Vam jedna bočica energetskog napitka neće ozbiljno naškoditi, 2-3 bočice dnevno mogu uzrokovati aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidrataciju i bol u želucu.
U SAD-u nuspojave zbog uzimanja energetskih napitaka je jedan od čestih razloga poseta hitne pomoći.

1. Energetski napici iscrpljuju energetske zalihe organizma
Svoje osnažujuće djelovanje energetski napitci duguju sintetičkom kofeinu, teobrominu i teofilinu. Ovi sintetički stimulansi pospešuju stvaranje adrenalina, koji ubrzava rad srca i cirkulaciju krvi. Dotok krvi u mozak se povećava i počinjete se osećati vedrije i snažnije.
Ali ova dodatna energija ne dolazi izvana, nego se crpi iz organizma. Takvo “osveženje” nas kasnije košta: dolazi do još većeg umora, apatije i nesanice. Redovno uzimanje energetskih napitaka može iscrpiti nadbubrežne žlezde i izazvati bolest, koja se zove adrenalni umor.

2. Energetski napici stvaraju zavisnost
Kao i drugi stimulansi, energetski napitci stvaraju ovisnost. Mnogi korisnici takvih pića uskoro postaju njihovi taoci i doslovce ovise o njima.
Bez svoje dnevne doze energetskog napitka osoba se osjeća neraspoloženom i razdražljivom.

3. Energetski napici oštećuju unutrašnje organe
Zbog energetskih napitaka najviše pate srce i krvne žile, želudac i jetra.
Kardiovaskularni sastav često reaguje na “dodatu energiju” aritmijom, naglom promenom krvnog pritiska i tahikardijom. Želudac pati zbog ugljendioksida, koji povećava stvaranje želučanog soka i kiselost želuca, što škodi gastrointestinalnom traktu.
Ugodni ukus, boja i aroma energetskog napitka stvoreni su uz pomoć hemijskih tvari. Svaki energetski napitak ih sadrži na desetine. Sva ta hemija oštećuje našu jetru.
Zbog toga čak i zdravim odraslim ljudima preporučuje se da budu oprezni sa uzimanjem energetskih napitaka.

Prirodni energetski napici – bolji od sintetičkih?
Mnogi proizvođači dodataka prehrani su odlučili da slede trend i počeli su sa proizvodnjom prirodnih, “zdravih” energetskih napitaka.
Međutim – oprez! Iako su prirodni, takvi energetski napici isto sadrže velike količine kofeina i deluju kao stimulansi. To znači da oni oslobađaju zalihe energije, koje su skladištene u našem organizmu. Nakon perioda aktivnosti i euforije dolazi period pada energije i koncentracije.

Dugotrajno konzumiranje energetskih napitaka iscrpljuje Vaš organizam, nanosi štetu kardiovaskularnom sustavu i uzrokuje prevremeno starenje.

Ako ste umorni, ali nemate mogućnosti da odspavate, nemojte da posegnete za limenkom energetskog pića nego probajte sledeće:

– lagano vežbajte 15 minuta da bi vratili energiju i koncentraciju
– sednite u ugodan položaj, zatvorite oči i odmorite se 15 minuta
– joga, meditacija, vežbe disanja –
ove metode zasigurno će Vam vratiti energiju i dobro raspoloženje
– hladan tuš je provjereni način da se razbudite!
– izađite van i prošetajte na svežem vazduhuku
– obnovite energiju tako što ćete da pojedete sočno voće ili žitarice
– voda, popijte čašu izvorske ili pročišćene ionizirane vode

Dugoročno, razmislite o tome da izdvojite više vremena za san.

Sve drevne medicinske tradicije sveta govore o važnosti energetskog balansa u organizmu. Od ovog balansa zavisi naše fizičko i emocionalno zdravlje.
Naše telo nam daje do znanja šta i kada treba da radimo. Ako smo umorni znači da je došlo vreme da se odmorimo i obnovimo zalihe energije. Uzimanje energetskih napitka remeti ovu prirodnu ravnotežu, što dugoročno može da dovede do problema na psihičkom i fizičkom nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here