Odbojkašice Srbije glavni su favorit za osvajanje titule (ali I brane titulu osvojenu 2017.) na Evropskom prvenstvu koje se održava u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

 

Izabranice Zoran Terzića nalaze se u grupi A gde se, pored sa domaćinom Turskom, sastaju još sa Bugarkama, Finkinjama, Francuskinjama i Grkinjama.

Neverovatan ciklus Srpkinje će pokušati da „zatvore“ naredne godine u Tokiju, na narednim OI, ali će prvo pokušati da odbrane titulu šampiona Evrope.

Na putu do EP izabranice Zorana Terzića igrale su na kvalifikacionom turniru za plasman na Olimpijske igre gde su uspele da pobede Tajland (3-0), Portoriko (3-0) i domaćina Poljsku (3-1). Ipak, i pored plasmana u Tokio igra protiv izuzetno inferiornih protivnika u prva dva kola nije bila na nivou prvaka sveta, a ta manja kriza se prenela i u meč odluke protiv Poljakinja.

– Moramo da budemo zadovoljni plasmanom na četvrte Olimpijske igre zaredom. Pre 15 ili 20 godina je to bio san, samo da odemo tamo. To je veliki uspeh. Nije bila najbolja naša igra, ali nadam se da će ovim rezultatom i zamajcem, Evropsko prvenstvo odbojkašice igrati u još boljem raspoloženju i još boljoj formi – rekao je Terzić posle osvojenog turnira.

Srbija je za podizanje forme imala 20 dana, a imaće i vremena da koriguje sve što je potrebno i tokom početka prvenstva i grupne faze, tokom koje će joj jedini pravi protivnik biti Turska, ekipa koju predvodi Đovani Gvideti i koja je pre dve godine u Azerbejdžanu bila trećeplasirana.

Upravo je Turska bila jedna od protivnika Srbije u pripremama održanim neposredno pred početak Eurovoleja, a naše odbojkašise su slavile pobedu od 3-2 u setovima, nakon što je turska prethodno nadoknadila 2-0.

Naše odbojkašice od 2007. ređaju velike uspehe. Te godine su uspele da dođu do srebrne medalje, da bi 2009. u Poljskoj ostvarile poslednji neuspeh kada su ispale pre borbe za medalju.

Od tada, na naredna četiri prvenstva, četvrto mesto je najveći neuspeh za reprezentaciju Srbiju – dvaput su osvojile zlatnu medalju, 2018. i 2011, treće su bile 2015, a bez medalje su ostale samo 2013. godine.

Srbiju će sigurno predvoditi najbolja igračica sveta i MVP Svetskog prvenstva Tijana Bošković, 22-godišnja odbojkašica Ezačibašija, ali će najveći adut izabranica Zorana Terzića biti dobar timski duh i pobednički mentalitet.

Možda najbolji tehničar svih vremena Maja Ognjenović ulivaće sigurnost na novom prvenstvu, dok ne treba trošiti reči na značaj koji već godinama donose libero Silvija Popović, bloker Stefana Veljković i primač Brankica Mihajlović.

Problem za Srbiju biće odsustvo dugogodišnjeg prvog blokera Milene Rašić, a Terzić na Eurovoleju neće moći da računa ni na isusnu Bojanu Živković, Tijanu Malešević i Jovanu Stevanović.

Njihovo odsustvo pokušaće da nadoknade nešto mlađe odbojkašice, a sve oči biće uprte na Bianku Bušu, devojku koja je bila na meti kritičara tokom Svetskog prvenstva u Tokiju, ali u finalu protiv Italije odigrala verovatno najbolji meč u karijeri.

Ono što je takođe zanimljivo je povratak Bojane Milenković, koja se na SP povredila i morala da ode na osmomesečnu pauzu, a po povratku na teren još nije uhvatila visok nivou koji je držala pre povrede kolena.

Zanimljivo je da će Srbiju predstavljati samo jedna odbojkašica koja igra za neki domaćin klubova, igračica Vizure Katarina Lazović, koja je fenomenalnim igrama u podmđalenom sastavu Lige nacija zaslužila poverenje selektora Terzića.

Srbija će pored Turkinja, imati zanimljivog protivnika i u vidu Bugarki, koje “iz senke” mogu da se uključe u borbu za neku od medalja.

Iako je Srbija glavni favorit, možda ne zbog forme ali definitivno zbog prethodnih rezultata i individualnog kvaliteta, za dlaku ispod njih je reprezentacija Italije, aktuelni vicešampion sveta.

Holandija je uz Tursku glavni kandidat za bronzanu medalju, ako uzmemo u obzir da je finale rezervisano za reprizu borbe za zlato iz Tokija prošle godine između Italije i Srbije.

Grupa D igraće se u Slovačkoj, ali kao i u prethodne tri domaćin je apsolutni autsajder. Tu grupu predvode selekcije Rusije i Nemačke, koje će se boriti za prvo mesto i neće imati konkurenciju za prolaz dalje – njjihovi rivali su Belorusija, Španija, Švajcarska i domaćin.

Sistem takmičenja kaže da iz svake od četiri grupe prolazi po četiri reprezentacije od ukupno šest. Grupa u kojoj je Srbjia, grupa A, ukršta se sa grupom C koju predvodi Holandija, dok se grupa B ukršta sa grupom D po sistemu 1-4, 2-3.

Osmina finala neće biti nikakav problem za Srpkinje, koje će u nju proći sa prvog ili drugog mesta i u oba slučaja imati inferiornog protivnika sa druge strane mreže, ali prvi test moguć je već u četvrtfinalu.

Od četvrtfinala igraće se samo u Poljskoj i Turskoj, dok je od polufinala pa nadalje takmičenje potpuno u drugonavedenoj zemlji.

Ukoliko Holandija bude prva u grupi C, što je apsolutno očekivano, Srbiji će biti bitno da u svojoj grupi bude prva, jer će u tom slučaju izbeći Holanđanke u četvrtfinalu i poslati ih na megdan Turkinjama…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here