AAP
Azbest pronađen i u školskom dvorištu u Kvinslendu

Potvrđeno je da jedna škola među 25 objekata i firmi koje su snabdevene malčom iz “NuGrow” u Ipsviču (Brizbejn) u čijim zalihama komposta je otkriven azbest.

– Mogu da potvrdim da postoji jedna škola koja je dobila proizvod sa lokacije, ne nužno iz kontaminiranih zaliha – rekao je medijima polovinom nedelje Piter Mekej iz Službe za zdravlje i bezbednost na radnom mestu u Kvinslendu, ne otkrivajući o kojoj školi se radi.

U toku je testiranje na lokacijama širom jugoistoka države nakon što je manja količina opasnog vlakna otkrivena u skladištu komposta u “NuGrow”, objektu koji se nalazi zapadno od Brizbejna, odakle je kompost distribuiran nezavisnoj školi i određenom broju preduzeća za zelenilo.

Od četiri uzorka uzetih na licu mesta, dva manja fragmenta su otkrivena u jednom od uzoraka.

Uzorci su uzeti kao proaktivan napor s obzirom na bitku sa kojom se Novi Južni Vels suočava zbog velike krize koja se desila zbog kontaminacije usred proslave Mardi Grasa u Sidneju, a azbest je, takođe, pronađen u malču u Kanberi.

Odeljenje za životnu sredinu, nauku i inovacije Kvinslenda (DESI) radi sa Jedinicom za javno zdravlje Vest Moretona i Jedinicom za bezbednost od azbesta pri WHSQ-u kako bi procenili stepen kontaminacije i bilo kakve rizike za građane Kvinslenda.

Vlasti kažu da je faktor rizika trenutno nizak, s obzirom da su pronađena vlakna veličine samo 1,5 puta tri milimetra.

DESI je pregledao deponiju, stanice za transfer, dobavljače koji se bave zelenilom, kompostere i dobavljače malča širom jugoistoka i za sada se čekaju rezultati uzorkovanja i analize za oko polovinu tih lokacija.

Do sada je samo jedan uzorak dao pozitivan rezultat. Rezultati ostalih uzoraka koji su uzeti prošle nedelje trebali bi da stignu do kraja nedelje, dok će uzorke koji su uzeti u sredu trebati više vremena dok se ne dobiju rezultati.

’NuGrow’ je naređeno da podeli sa istražiteljima detalje o 25 lokacija van deponije kojima je malč dostavljen od 2. februara do sada.

Prema rečima premijera Stivena Majlsa lista je stigla, a Mekej je izjavio da će nadležni kad prođu kroz listu moći da kažu odakle je proizvod došao i gde je sve distribuiran.

Premijer je najavio uspostavljanje telefonske linije za podršku zabrinutim stanovnicima Kvinslenda i pružanje stručnih saveta svima koji su zabrinuti da su možda bili izloženi kontaminiranom malču.

– Sve državne agencije kontaktiraju te kompanije da identifikuju gde bi mogao da se nalazi malč i da se organizuju testiranje proizvoda. A listu ćemo objaviti čim budemo mogli – izjavio je premijer Majls.

Vlasti su, takođe, proširile svoj program inspekcije i uzorkovanja azbesta kako bi uključile dodatne lokacije izvan jugoistočnog Kvinslenda.

U međuvremenu, ’NuGrow’ je izdato uputstvo koje se primenjuje u slučajevima kada je neophodno da se zaštiti zdravlje, bezbednost i životna sredina.

WHSQ je zabranio ’NuGrow’ da ometa dolaženje do kontaminiranih zaliha, a DESI je naredio firmi da preduzme sve razumne i praktične mere kako bi sprečili ispuštanje azbesta u vazduh.

Ujedno je potrebna potpuna procena i testiranje zaliha na lokaciji, a DESI će preduzeti i testiranje kvaliteta vazduha iz predostrožnosti, iako je ova agencija primetila da azbest predstavlja veoma nizak rizik kada se njime ne rukuje.

I drugi objekti ove firme, izvan jugoistočnog Kvinslenda, će takođe biti na meti inspekcijskih aktivnosti, kao i drugi operateri kompostom širom države.

“Bezopasna količina“

U saopštenju objavljenom u sredu, ’NuGrow’ je rekao da je bezbednost osoblja, klijenata i šire zajednice njihov najveći prioritet u ovom trenutku.

– Testiranjem su otkrivena dva vlakna vezanog azbesta u jednom uzorku uzetom iz zaliha tla u ’NuGrow’. U svim uzorcima nije pronađen azbest koji može da se udiše, dok ostali uzorci nisu sadržali azbest – stoji u saopštenju ove kompanije.

Prema njihovim rečima, nivo koncentracije azbesta u pozitivnom uzorku je izuzetno nizak i ekvivalentan je onome što bi moglo da se otkrije u uzorku peska, malča ili zemlje uzetim sa bilo koje plaže, bašte, parka ili drugog javnog prostora, stoji u saopštenju.

Muke u NSW

Problemi sa azbestom u Novom Južnom Velsu su počeli kada je na dečijem igralištu u januaru otkrivena ova materija u malču. Međutim, nakon toga su prošle nedelje dve škole zatvorene, što je primoralo stotine učenika da se presele, a otkazan je i događaj u jednom parku u okviru Mardi Gras festivala.

Problematični malč je otkriven i u Nauri, gde su povezani azbestni fragmenti pronađeni unutar malča u baštama oko novoizgrađenog mosta. Azbest je do sada potvrđen na više od 50 lokacija širom Sidneja, ali još desetine njih testira nova radna grupa za azbest, u jednoj od najvećih istraga Agencije za zaštitu životne sredine Novog Južnog Velsa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here