Tanjug
Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije

Episkop bariševski Viktor, vikar mitropolita kijevskog i sve Ukrajine Onufrija, smatra da je patrijarh srpski Porfirije činom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju učinio herojski portupak za primer svima, jer je uprkos brojnim opasnostima, bez imalo straha, odlučio da bude tamo gde ga očekuju.

– Svi racionalni razlozi za otkazivanje odlaska na Cetinje bili su nemoćni pred jednim kontra argumentom: manastir je kanonska teritorija Srpske Patrijaršije, a tamo se, unutar zidina manastira, uvek odvijalo ustoličenje mitropolita Crne Gore. Štaviše, i na Cetinju, i u Budvi, i u Ulcinju i u Podgorici nalazi se stado Srpskog Patrijarha. A pravi pastir nikada ne beži od svog stada. Naprotiv, on “polaže svoju dušu za ovce” (Jn. 10, 11) – navodi episkop Viktor u autorskom tekstu za blog lista “Korespondent” koji je SPC prenela na svom sajtu.

Upravo je to, kako dodaje episkop Viktor, učinio patrijarh Porfirije – uprkos opasnosti odlučio je da treba da bude tamo gde se to od njega očekuje i da učini ono što je njegova dužnost prema Bogu i Božjem narodu.

– Stoga je Patrijarh srpski ipak i uprkos svemu stigao u Cetinjski manastir, gde je načalstvovao Božanskom Liturgijom tokom koje je obavio ustoličenje mitropolita Joanikija – podseća episkop Viktor.

– Zaista, Patrijarha je čuvala vojska, bio je prekriven posebnim štitovima koji ga čuvali od mogućih snajperskih metaka. Stoga će neko reći da postupak Patrijarha nije toliko herojski. Međutim, to nije slučaj – ističe episkop Viktor.

Prvo, kako navodi episkop Viktor, nema sumnje da bi patrijarh SPC u svakom slučaju otišao na Cetinje, čak i da tamo nije bila policija.

– Bezbednost i zaštita Patrijarha je bila inicijativa države, a ne njegova lična. Drugo, video snimak Patrijarhovog dolaska jasno pokazuje da se ne krije ni pred čim i ni pred kim. Ne plaši se, već ide tamo gde treba. Njegov postupak je svima za primer. Na kraju krajeva, u našim životima često postoje trenuci kada moramo da napravimo izbor – da prihvatimo okolnosti i odustanemo ili da ipak ispunimo svoju misiju bez obzira na sve – navodi Viktor.

On ističe da je postupak patrijarha Porfirija jasno svedočanstvo da je on pravi pastir svog stada.

– Svaki stanovnik Crne Gore video je da se predstojatelj Srpske Crkve ne brine za sebe, ne brine o svojim interesima, već o Crkvi i stavlja na prvo mesto ispunjenje Jevanđelja… Iskreno se radujemo što je Gospod poklonio svojoj zemaljskoj Crkvi još jednog pravog pastira – patrijarha Porfirija i nadamo se da će on i dalje biti nadahnuće i inspirativan primer za milione pravoslavnih hrišćana – zaključuje episkop Viktor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here