EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Američka tehnološka kompanija Epl postala je prva korporacija na svetu koja je dosegla vrednost preko tri biliona dolara po zatvaranju berze. Taj rezultat, kako piše Volstrit džurnal, odražava trajni uticaj Ajfona, pametnog telefona koja nastavlja da transformiše život i trgovanje širom sveta.

Epl, nastao u garaži u Kaliforniji kao komputerska kompanija sada vredi duplo više od svog starog rivala Gugla (Google) i sedam puta više od naftnog gigatna Ekson mobajla koji je godinama bio najvrednija kompanija na svetu.

Akcije Epla su rasle ove godine usled nove potražnje na tržištima u povoju kao što je Indija, ali i s novim uređajem posle više godina, AR naočarima Vision Pro. Taj uređaj koji košta 3.499 dolara kombinuje virtuelnu realnost s mogućnošću da umetne digitalni sadržaj u stvarni svet.

Od početka godine, vrednost akcija Epla je porasla za skoro 50 odsto.

Kompaniji je trebalo 42 godine da dostigne vrednost od bilion dolara 2018, a onda još dve godine da dođe do dva biliona dolara. Za novi rekord od tri biliona dolara je bilo potrebno još tri godine.

Epl je u januaru 2022. na kratko tokom dana prešao tržišnu vrednost od tri biliona dolara, ali nije uspeo da se zadrži iznad te granice do zatvaranje berze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here