Tanjug

Privredna društva u Srbiji su prošle godine, posle negativnog kovid perioda, poslovala u povoljnom privrednom ambijentu, poslovna aktivnost je intenzivirana, pa je broj zaposlenih povećan za više od 34.000, te je 106.219 društava zapošljavalo 1,2 miliona radnika, objavila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Iz APR su naveli da su ostvareni ukupni prihodi od 14.772.756 miliona dinara, rashodi od 13.936.741 miliona, a kada je reč o najvećima, da je najveće privredno društvo u našoj zemlji Elektroprivreda Srbije (EPS), koji je vodeći prema poslovnim prihodima, ali je zabeležio i najveći gubitak.

Privredna društva su zabeležila rast profitabilnosti, uz pozitivan neto rezultat od 686.644 miliona dinara, koji je veći za 81,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ostvaren
je najviše zahvaljujući uspešnom obavljanju primarne delatnosti.

Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, rudarstvu, a negativan neto rezultat je zabeležen u snabdevanju strujom, gasom, parom, uslugama smeštaja i ishrane. Poslovna imovina na kraju 2021. godine iznosila je 19.158.120 miliona dinara i povećana je za 11,5 odsto na godišnjem nivou.

Javna preduzeća – gubitaši

Javna preduzeća su godinu završila sa negativnim neto rezultatom od 7.353 miliona dinara. Najveći neto gubitak, pored prvoplasiranog EPS, zabeležili su Putevi Srbije, GSP Beograd.

Glavni nosioci poslovne aktivnosti i ukupne profitabilnosti bila su društva koja se nalaze na listama Sto naj privrednih društava prema poslovnim prihodima i Sto naj privrednih društava prema neto dobitku.

Ukupno 100 društava sa najvećim poslovnim prihodima ostvarilo je 28,7 odsto prihoda na nivou privrede, dok je 100 najprofitabilnijih društava stvorilo 39,3 odsto ukupnog neto dobitka privrede.

Najprofitabilnije privredno društvo prošle godine bilo je Serbija Ziđin Mining iz Bora sa neto dobitkom od 34.356 miliona dinara, a na drugom mestu prema neto dobitku bila je MK Grupa doo Beograd, sa neto dobitkom od 26.160 miliona dinara.

Najveće privredno društvo u Srbiji je EPS, koji je vodeći prema poslovnim prihodima, raspolagao je najvrednijim finansijskim kapacitetima, ali je prvi i prema iznosu neto gubitka, kao i ukupnog gubitka.

U 2021. godini ostvario je poslovne prihode od 319.681 milion dinara, koji su veći za 12,6 odsto nego prethodne godine i čine 2,2 odsto prihoda cele privrede. Istovremeno, poslovni rashodi su rasli znatno brže, 26,5 odsto, što je uticalo da, posle dobitka prethodne godine, iskaže poslovni gubitak od 10.953 miliona dinara.

Zabeležio je i gubitak u podbilansu finansiranja i u delu ostalih aktivnosti a kao rezultat ovih kretanja, za razliku od prethodne godine kada je bio najprofitabilniji, EPS je iskazao najveći neto gubitak, u visini od 14.949 miliona dinara, koji učestvuje sa 5,4 odsto u ukupnom neto gubitku privrede.

6 COMMENTS

  1. Треба га хитно продати неком арапину, а народу испоставити више рачуне за струју !

  2. A struja najeftinija u regionu.Sta bi blo kad bi struja bila najskuplja, ili da struja prati naftu ili secer,mleko,brasno…

  3. Da, da – pravo kazes Rade. Ajmo lepo – ko i Beograd na vodi – dati arapima. A racune prodaje ispostaviti srpskom narodu.

  4. Ko pumpa ove gluposti o gubitasima, samo kako bi se narod pomirio sa tim da se jedina firma koja nesto vredi u srbiji proda, pa ce i to proci kao i sve sto je do sada privatizovano!!!
    Ne moze niko da me ubedi da firma koja proizvodi struju, i prodaje je, sto za domace, sto za strank trziste GUBI novac
    To mozete da prodajete ovcama kraj malih ekrana….BANDO LOPOVSKA

  5. Kako moze firma koja je jedini snabdevac strujom u srbiji da bude gubitas , moze jedino ako cekicem zaposleni porazbijaju pogone i slicno i naravno besomucnom pljackom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here