EPA-EFE
Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić

Analitičari su uoči posete Aleksandra Vučića Istanbulu isticali da je svaki njegov sastanak s Redžepom Tajipom Erdoganom važan, ali je po obavljenom poslu srpski predsednik istakao da je bio odličan.

Zadovoljstvo rezultatima potvrdio je i Erdogan ispraćajem koji nije predviđen diplomatskim protokolima, a Vučić je najavio da će turski predsednik do kraja godine posetiti Srbiju, te istakao da prijateljstvo s Turskom predstavlja dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.

Sastanak u četiri oka održan je i uz doručak, s pogledom na Bosfor.

– Kada s nekim razgovarate više od dva sata, jasno je da ste sve teme pokrili – rekao je Vučić i dodao da je s turskim predsednikom razgovarao i o nekim stvarima važnim za našu zemlju koje ne može da podeli s javnošću, ali je istakao nekoliko činjenica.

– Dalja izgradnja dobrih odnosa s Turskom garantuje nam sigurnost, pošto je reč o regionalnoj velesili i moramo da čuvamo mir. To nam dalje pomaže i u stvaranju racionalnog i boljeg odnosa s muslimanima različitih grupa u regionu, dakle i sa Bošnjacima i delimično s Albancima. To su važne stvari, a o investitorima i da ne govorim – naglasio je Vučić i dodao da predsednik Turske podržava dijalog Beograda i Prištine i veruje da je važno da se dođe do kompromisnog rešenja.

Lakše preko granice

Vučić je dodao da će poseta turskog predsednika Srbiji biti prilika da se dodatno razgovara o važnim pitanjima za Balkan i ceo region. Prema njegovim rečima, ovog puta ipak se razgovaralo pre svega ekonomskim temama: o turskim investicijama i tome kako turske kompanije izvode radove u našoj zemlji. Srpski predsednik najavio je i sednicu Državnog saveta, što je znatno viši nivo u odnosu na međuvladinu komisiju koju imamo s drugim zemljama.

Vučić je rekao da je pokrenuto pitanje bržeg protoka robe i usluga, pa postoji mogućnost da se ubrzo razmotri kako da se uz malo procedura i dokumenata prelaze granice, čime bi dobri odnosi bili podignuti na još viši nivo. To je ilustrovao podatkom da trgovinska razmena neprestano raste i da je prošle godine bila 1,3 milijarde evra, a da će veoma brzo stići do dve milijarde.

Srdačni odnosi dvojice predsednika

Spas za manja mesta

– Odnosi Srbije i Turske sada su drugačiji nego pre 10 ili 20 godina. Logično je da rastu turske investicije u Srbiji jer njihove firme vide moje česte susrete s Erdoganom. Dolaziće nam još više njihovih biznismena i to je nezaustavljiv proces – rekao je Vučić koji je uoči posete Istanbulu imao važan sastanak s turskim investitorima u Beogradu.

Srpski predsednik istakao je da mnogo znače fabrike turskih investitora u Priboju, Žitorađi, Lebanu, Krupnju i drugim mestima. On je objasnio da su turska ulaganja u Srbiju izuzetno značajna u manjim gradovima, gde su njihovi investitori otvarali fabrike, pa je stanovništvo tu ostalo i prestalo da se doseljava u Beograd.

Filmadžije u Beogradu

Odmah po povratku iz Turske predsednik Aleksandar Vučić sreo se s filmskim producentom Ramom Bergmanom.

– Pre nekoliko dana u Beogradu je završeno snimanje filma “Knives Out”
, a gosti srpske prestonice su bili neki od najpoznatijih svetskih glumaca – Daniel Krejg, Edvard Norton, Kejt Hadson, Itan Houk. Tim povodom sam se sastao sa Ramom Bergmanom, koji je bio i producent poslednjeg filma iz serijala StarNjars . Razgovarali smo kako da Srbija postane još značajnija destinacija za strane produkcije, a Ram mi je obećao da će uskoro da dovede još jednu veliku filmsku ekipu – izjavio je Vučić.

Zaposlili 10.000 ljudi

Beograd i Ankara imaju 76 bilateralnih sporazuma, a 400 turskih kompanija u Srbiji rade i zapošljavaju oko 10.000 ljudi. To je već dovoljna ilustracija koliko je Turska važan ekonomski partner Srbije, tim pre što investicije iz te zemlje rastu poslednjih šest godina.

U periodu od 2015. do 2018, neto strane direktne investicije iznosile su 133,7 miliona evra. Turske kompanije su preuzele 19 projekata u Srbiji do početka prošle godine, s vrednošću od 395,7 miliona dolara.

Turska država učestvuje u radu dva auto-puta kroz Srbiju, bilo kao davalac kredita, izvođač radova ili kao deo konzorcijuma. Reč je o auto-putu Beograd-Sarajevo, čiji je kamen temeljac postavljen tokom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru 2019. godine i o takozvanom Moravskom koridoru, odnosno auto-putu Pojate-Preljina čiju gradnju je počeo američko-turski konzorcijum.

Briga za sve ljude

Nakon zatvaranja italijanske fabrike Geoks u Vranju država je brzo reagovala. Od 1.200 radnika, koliko ih je ostalo bez posla, njih 100 sada već radi u turskoj kompaniji auto-komponenti Teklas, a predsednik Vučić saopštio je da je za Vranje nađen i jedan nemački investitor.

– Teklas će do kraja godine zaposliti 250, a ukupno 500 početkom naredne. Zaposleni u toj kompaniji imaće mnogo veće plate nego što su imali u Geoksu. Osim toga, našli smo i jednu nemačku kompaniju, a dovešćemo još firmi da preuzmu sve koji su ostali bez posla. To je naša briga, ne obaveza, a tako ćemo raditi i u Šidu i Nišu – rekao je Vučić.

Moleban za spas Vanje

U Beogradskom naselju Resnik okupilo se više od hiljadu ljudi, kako bi skrenuli pažnju na borbu četvoromesečne Vanje Malović koja je obolela od spinalne mišićne atrofije tip 1 (SMA 1), pa je neophodno 2,5 miliona evra za najskuplji lek na svetu kako bi se spasla ova mila devojčica.

Narod je pošao šetnju pod nazivom Dva i po miliona koraka za Vanju, a uputili su se do Crkve Svetog vladike Nikolaja Žičkog, gde je održan moleban za obolelu devojčicu. Potom su se vratili na polaznu tačku, gde je organizovan bazar i kulturno-zabavni program, u šta su se uključili i lokalni preduzetnici.

Komšije porodice Malović odlučile su se na ovaj korak zato što prikupljanje novca za Vanjino lečenje napreduje sporo.

– Znamo Maloviće kao dobru porodicu, sjajne ljude i prijatelje, te nismo mogli da sedimo skrštenih ruku. Naša je obaveza da pokažemo solidarnost i humanost u ovakvim slučajevima – rekla je Irena Marić, jedan od organizatora ovog događaja.

Resničani su ovom prilikom prikupili 667.670 dinara, 970 evra i 100 kuna, što je ukupno oko 6.650 evra. Nažalost, to je daleko od dovoljnog, pa pozivaju sve ljude da pomognu kao što su spasli drugu decu obolelu od SMA 1: Minju, Aniku, Olivera, Lanu, Sofiju, Gavrila i Boška.

Vremena je sve manje, pošto lek deluje dok dete ne bude imalo 12 kilograma, a Vanja je teška već osam. Ukoliko se novac uskoro ne prikupi, lekari će morati da je izgladnjuju kako bi joj obezbedili dodatno vreme. Sve informacije o načinu uplate su na sajtu fondacije Budi human.