EPA/Pavel Golovkin
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, tokom planiranog sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, namerava da predloži nastavak mirovnih pregovora o Ukrajini kako bi se uskoro postigao prekid vatre, rečeno je Sputnjiku u administraciji turskog lidera.

Kako su ranije saopštili u Kremlju, Putin i Erdogan su se obavezali da uskoro odrede tačno mesto i vreme sastanka. Na dnevnom redu pregovora će biti bilateralni odnosi, Ukrajina i trgovina žitom.

“Predsednik Turske je predložio da posreduje u rešavanju konflikta, ponovivši tezu da u ratu neće biti pobednika, a u mirovnom procesu gubitnika”, izjavio je izvor.

Ankara se, prema rečima sagovornika, zalaže za prekid vatre i početak pregovora. Izvor je Erdogana nazvao “jedinim svetskim liderom koji uživa iskreno poverenje” Putina i Zelenskog, održava kontakt sa njima i „čini sve da u regionu zavlada mir“.

Kako je ranije rekao ruski predsednik, sa Erdoganom je razmatrao mogućnosti ličnog sastanka i dobio poziv da dođe u posetu. Međutim, tokom predizborne kampanje u Turskoj, strane su odbacile tu mogućnost kako ne bi moglo da se spekuliše o temi posete. Erdoganovi oponenti bi mogli da vide Putinovu posetu kao pokušaj uticaja na unutrašnja dešavanja.

Moskva je nekoliko puta govorila o spremnosti za pregovore, ali je kijevski režim na zakonodavnoj osnovi zabranio pregovore. Kao što je navedeno u Kremlju, situacija u Ukrajini se može rešiti samo kada se uzmu u obzir teritorijalne promene.

4 COMMENTS

  1. Kazi slobodno da je glup. Svi cemo ti verovati. Putin nije naivan na ulicarsko – mafijaskom nivou. Tu mu cuka radi. Ali na stratesko – globalnom nivou, nesto se i ne vidi puno pameti. Specijalna akcija jos uvek traje, Rusi ginu bez nekog postignutog rezultata, osim svakodnevnih leseva ruske omladine….200.000 ruskih izbeglica i to samo u Srbiji -sta je to postigao u ovom ratu …?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here