EPA-EFE
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da teroristi iz bliskog okruženja ubijenog lidera Islamske države Abu Bakra al-Bagdadija pokušavaju iz Sirije da uđu u Tursku.

Erdogan je istakao i da je broj ljudi koji su rodbinski povezani sa Bagdadijem, a koje su zarobile turske snage, blizu dvocifrenog.

Turski predsednik je juče obelodanio da su turske snage uhapsile jednu od Bagdadijevih žena i ćerki.

– SAD su objavile da se Bagdadi ubio u tunelu i oko toga su pokrenule kampanju. Ali, ja ovde objavljujem ovo prvi put: Mi smo zarobili njegovu ženu i nismo o tome govorili na sva usta, kao oni. Zarobili smo i njegovu sestru i zeta u Siriji – rekao je u sredu Erdogan u govoru na Univerzitetu u Ankari, preneo je Rojters.

Pre tri dana u raciji turskih bezbednosnih snaga na severozapadu Sirije uhapšena je starija sestra ubijenog lidera Islamske države Abu Bakra el-Bagdadija, a zvaničnici veruju da bi ona mogla da pruži značajne informacije o toj terorističkoj organizaciji.

Agencije navode da se malo toga zna o sestri Bagdadija, koja je poznata kao Rasmija Avad (65). Avad je uhapšena tokom racije u ponedeljak uveče. Pronađena je u prikolici u kojoj je živela sa porodicom u blizini grada Azaz u provinciji Alep. Zvaničnici navode da je Avad bila sa suprugom, snajom i petoro dece, a sem nje i ostale punoletne osobe su na saslušanju.

– Ovo je zlatni rudnik što se tiče obaveštajnih podataka. Ono što ona zna o Islamskoj državi moglo bi da pomogne u hvatanju drugih – kazao je turski zvaničnik, prenosi AP.

Direktor za komunikacije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana istakao je da je hapšenje Avad dokaz odlučnosti Turske u borbi protiv Islamske države.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime