EPA
Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan izjavio je danas da je otvoren za sastanak sa sirijskim kolegom Bašarom al Asadom, ali da je neprihvatljivo da povlačenja turskih trupa sa sirijske teritorije bude preduslov za razgovore.

Erdogan je u Istanbulu, uoči odlaska u trodnevnu posetu Saudijskoj Arabiji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao da Turska nikada nije “zatvarala vrata” za razgovore sa sirijskom vladom.

Naveo je da je prihvatlivo održavanje samita Turske, Sirije, Rusije i Irana, ali da je otvoren i za sastanak sa Asadom.

– Ovde je važan njihov pristup prema nama. Uslov Damaska o potpunom povlačenju turskih snaga za takav sastanak je neprihvatljiv – rekao je Erdogan, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, turske snage se u Siriji bore “protiv terorizma”.

– Kako da se povučemo kada je naša zemlja pod stalnom pretnjom terorista duž naše granice. Očekujemo pošten pristup – poručio je on.

Erdogan je prvi put rekao ranije ove godine da bi se mogao sastati sa sirijskim predsednikom Asadom u okviru novog mirovnog procesa, ali je Asad u martu kazao da nema smisla sastajati se sa Erdoganom dok se ne okonča turska “ilegalna okupacija”.

Turska je bila najveći vojni i politički saveznik sirijske opozicije, koja kontroliše poslednji bastion pobunjenika na severozapadu Sirije.

Ankara je postavila desetine baza i rasporedila hiljade vojnika u severnoj Siriji, sprečavajući sirijsku vojsku, koju podržava Rusija, da ponovo zauzme taj region.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here