EPA/Will Oliver
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Turska je, u trenutku slabe aktivnosti međunarodne zajednice i bogaćenja trgovaca oružjem na račun ukrajinske krize, jedina zemlja koja istovremeno razgovara sa Rusijom i Ukrajinom u cilju pronalaženja mirnog rešenja, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

– Šta su oni uradili u rusko-ukrajinskom ratu? Da li se svet umešao na neki način? Nije. Svi oni pomažu trgovcima oružjem. Njih brine to, kako trgovci oružjem u svetu zarađuju, gde uzimaju svoju dobit i šta dobijaju – rekao je on.

Turski lider je podvukao, da Ankaru interesuje kako da se osigura mir. Prema njegovim rečima, on se istog dana sastaje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim i pokušava da shvati na koji način da ih pomiri.

Telefonski razgovor ruskog i turskog lidera je održan 5. januara. Vladimir Putin je tokom razgovora potvrdio spremnost za ozbiljan dijalog o Ukrajini pod uslovom da Kijev ispuni poznate zahteve i uzme u obzir nove teritorije.

Erdogan je podvukao da pozivi na mir moraju biti podržani jednostranim prekidom sukoba i pravičnim regulisanjem nesuglasica.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, turski predsednik je više puta predlagao da posreduje u regulisanju sukoba. Krajem marta 2022. godine je u Instanbulu održana runda pregovora između Kijeva i Moskve. Turski lider je predložio da se organizuje sastanak Putina i Zelenskog.

Ranije je Rusija upozorila da značajan deo oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, dolazi do terorista i krade se.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here