Erdogan: Uslov za ujedinjenje Kipra

0

Redžep Tajip Erdogan rekao da će njegova zemlja odobriti ponovno ujedinjenje Kipra samo ako kiparski Turci budu priznati kao ravnopravni partneri u federaciji. Odlazak predsednika Turske na severni turski deo Kipra je prva poseta inostranstvu od kako je izabran za predsednika na izborima u avgustu.
Severni Kipar, koji je dosad priznala samo Turska, tradicionalno je prva destinacija svakog novog turskog predsednika i ne očekuje se da će Erdoganova poseta dati novi podsticaj ujedinjenju Kipra.
Erdogan je razgovarao sa Dervišem Erogluom, liderom međunarodno nepriznate Turske Republike Severni Kipar.
– Mi ne možemo da zaboravimo na Kipar – rekao je novi turski predsednik, u društvu supruge Emine.
– Kao i Turska, i Grčka bi, kao zemlja garant, trebalo da ispuni svoje obaveze – istakao je Erdogan i poručio da ako svako ispunjava svoje dužnosti, kiparsko pitanje može da se reši veoma brzo. Kipar je podeljen već 40 godina na samoproglašeni Severni Kipar i međunarodno priznati južni deo kiparskih Grka.
Turske trupe napale su i okupirale severnu trećinu Kipra 1974. godine kao odgovor na puč koji je organizovala Atina, sa ciljem da ga ujedini sa Grčkom.
Eroglu i predsednik Kipra Nikos Anastasijades su u februaru pokrenuli mirovni proces, ali još nije ostvaren značajniji napredak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here