Libija je bivša država

0

U sukobima islamista i boraca rivalskih milicija oko aerodroma u istočnom libijskom gradu Bengaziju ubijen je 31 borac, a 36 je ranjeno.
Libijski bezbednosni zvaničnik saopštio je da su žestoke borbe izbile oko međunarodnog aerodroma Benina, između lojalista generala Kalifa Hiftera i grupe islamističke milicije Revolucionarnog saveta Bengazija – Šura.
Avioni odmetnutog generala Hiftera napali su pozicije islamista, koji su odgovorili artiljerijom. Neimenovani zvaničnik je naveo da je general Hifter izgubio 20 boraca, a suprotna strana 11 svojih pripadnika. U istim sukobima 36 boraca je ukupno ranjeno.
U Libiji se ne smiruje nasilje među naoružanim milicijama koje su (uz stranu pomoć) učestvovale u svrgavanju dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija pre tri godine. Naoružane milicije su se okrenule jedne protiv drugih u borbi za sticanje političke dominacije i raspolaganju velikim naftnim resursima.
Libijska vlada je saopštila da je izgubila kontrolu nad većinom ministarstava i državnih institucija nakon što su suprotstavljene oružane grupacije zauzele Tripoli. Tokom proteklog meseca, višerangirani zvaničnici i novoizabrani poslanici preselili su se u Tobruk, na istoku Libije, čim je savez oružanih grupacija, predvođenih snagama iz grada Misrate, preuzeo kontrolu nad Tripolijem.
Libija tone u anarhiju zbog sukoba između bivših pobunjeničkih grupacija.
– Saopštavamo da je većina ministarstava, institucija i državnih tela u Tripoliju van naše kontrole. Oružane grupacije ne dozvoljavaju osoblju da uđe u vladine institucije – ističe se u saopštenju. Sva ministarstva, državna naftna kompanija Nešnel oil korp i centralna banka nalaze se u Tripoliju. Nove snage koje kontrolišu Tripoli odbijaju da priznaju Predstavnički dom iz Tobruka. Pobunjenici su oformili parlament "Opšti nacionalni kongres", u kojem su snažno zastupljeni islamisti.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here