Tanjug
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Suočen sa veoma rasprostranjenom međunarodnom kritikom zbog svoje vojne intervencije na severu Sirije, predsednik Turske Redžep Taijip Erdogan izjavio je danas da će vratiti što je moguće više izbeglica u granični koridor koji će napraviti, javio je AP.

– Obnovićemo područje za milion ljudi, za one koji žele da se vrate u svoju zemlju, a nemaju dom u koji bi mogli da se vrate – rekao je Erdogan članovima svoje vladajuće stranke Partije pravde i razvoja (AKP) nakon čega je dobio veliki aplauz.

Turska je u sredu poslala svoju vojsku na sever Sirije nakon što je saopštila svoj plan o stvaranju “tampon zone” koja bi potisnula kurdske ekstremiste i potencijalno dopustila povratak u Siriju nekim od 3,6 miliona sirijskih izbeglica.

Turska ofanziva je pokrenuta nako što je predsednik SAD Donald Tramp naredio povlačenje američkih snaga sa severa Sirije, što je odluka koju kritikuju širom sveta, pa čak i njegova Republikanska stranka, navela je američka agencija.

– Hej, Evropska unijo – rekao je juče Erdogan i dodao: “Urazumite se. Ponavljam: ne zovite ovo invazijom, ona to nije. Ako nastavite, otvorićemo kapije i poslaćemo vam 3,6 miliona izbeglica”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here