EPA-EFE
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da, ukoliko se ne ispune obećanja data Ankari o povlačenju kurdskih formacija sa severa Sirije, ona će sama učiniti ono što je neophodno.

– Kada smo uništili teroristički koridor koji su pokušavali da izgrade duž naših granica, pokazali smo da naša sirijska braća nisu sama. Terorističke zone koje još uvek postoje u Siriji, ili moraju biti očišćene, kao što nam je bilo obećano, ili ćemo doći i uraditi to sami – upozorio je Erdogan.

On je dodao da su „za Tursku neprihvatljivi bilo kakvi koraci koji će dovesti do nove humanitarne katastrofe u sirijskom Idlibu“.

SAD i Turska su 17. oktobra 2019. godine saopštile da su se dogovorile o obustavljanju turske vojne operacije „Izvor mira“ na severoistoku Sirije i povlačenju kurdskih formacija iz tampon-zone u dužini od 30 kilometara na sirijsko-turskoj granici, koju je Ankara nameravala da samostalno kontroliše.

Prisustvo turskih snaga na pograničnoj teritoriji Sirije, koje tamo sprovode operacije protiv Kurda, Damask je više puta ocenjivao kao protivzakonito i pozivao je Ankaru da povuče vojsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here