Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Turska je i dalje zainteresovana za kupovinu 40 borbenih aviona “jurofajter tajfun” (Eurofighter Typhoon) od evropskih zemalja, uprkos napretku pregovora sa Vašingtonom o kupovini američkih F-16, izjavio je danas zvaničnik turskog Ministarstva odbrane.

U novembru, Turska je saopštila da je u pregovorima sa Velikom Britanijom i Španijom, iako se Nemačka protivila prodaji. Pregovori su bili započeli kao posledica toga što Ankara nije bila sigurna da će moći da otkupi američke borbene letelice.

Prošle nedelje administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena je zvanično obavestila Kongres o nameri da nastavi sa prodajom Turskoj40 F-16 aviona i skoro 80 kompleta za ​​modernizaciju, dan nakon što je Ankara u potpunosti završila ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u, preneo je Rojters.

Iako ne očekuje da će Kongres blokirati prodaju F-16, Turska i dalje želi da kupi avione “jurofajter tajfun”, rekao je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane.

“I dalje smo zainteresovani, očekujemo pozitivan pristup Nemačke po ovom pitanju”, dodao je taj zvaničnik.

Avione “jurofajter tajfun” proizvode zajedno Nemačka, Britanija, Italija i Španija, a Turska, koja želi da unapredi svoje vazduhoplovstvo, takođe razvija sopstveni model borbenog aviona “KAAN”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here