Pexels

Rat između proizvođača italijanskog „Proseka“ i hrvatskog „Prošeka“ ponovo se rasplamsava, te Italija od Zagreba traži odustajanje od imena.

Rim je, prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, oštro protestovao protiv postupka koji je hrvatska pokrenula u Briselu za priznanjem imena dalmatinskog slatkog vina „Prošek“.

Hrvatska je već nakon prijema u EU 2013. zatražila priznanje pojma „Prošek“, što je u Briselu odbijeno zbog sličnosti sa „Prosekom“.

Sada Hrvatska pokušava ponovo da izdejstvuje priznanje „Prošeka“, te je time izazvala oštru kritiku Italije.

„Ne možemo dozvoliti da zaštićeno ime „Proseko“ bude predmet imitacije, posebno u EU“, rekao je poslanik u Evropskom parlamentu iz Italije Paolo de Kastro.

On je evropskom komesaru za poljoprivredu Janušu Vojčihovskom uputio pismo u kojem protestuje i zahteva za obustavu postupka.

Iako dva vina imaju potpuno drugačiji ukus italijanske vlasti vide opasnost mešanja zbog sličnosti imena.

„Uredba EU o zajedničkoj organizaciji poljoprivrednih tržišta utvrđuje da zaštićeni nazivi porekla moraju biti zaštićeni. Ime „Prošek“ sporan sa tom uredbom“, ukazao je De Kastro.

Italija je ime „Proseko“ zaštitila na evropskom tržištu pre mnogo godina, te vina sa istim ili sličnim imenom ne mogu biti prodavana u EU, ako ne potiču iz regiona Venecije.

Hrvatska inicijativa, ističe se u pismu Udruženja poljoprivrednika Italije, predstavlja napad na naš „Proseko“, koji je vino koje se najviše izvozi u svetu, ali i koje je najviše kopirano.

Inače italijanski „Proseko“ je poreklom iz mesta „Proseko“ kod Trsta, koje se na slovenačkom zove Prosek“.

Rat oko „Proseka“ i Prošeka“ podseća na spor u EU oko kobasice „Krajnske kobasice“ i „Keze krajner“ između Slovenije i Austrije, kao i spor oko vina po imenu „Tokai“ između Italije i Mađarske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here