Tanjug
Gabrijel Eskobar

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održali su javnu diskusiju u Atlantskom savetu o situaciji na severu Kosova i Metohije i mogućim rešenjima za aktuelnu krizu.

Specijalni izaslanik Amerike za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji koja, kako je ocenio, ima potencijal da postane regionalni sukob.

Eskobar je naveo da dvojca lidera, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, moraju da prihvate evropski plan, i da „drugog izbora nema”.

Miroslav Lajčak je dodao da je deeskalacija krize na Kosovu neophodna inače će u protivnom biti žrtava.

– Videli smo nekoliko incidenata, ako situacija ne deeskalira imaćemo žrtve. Nema sumnje da smo 29. maja videli veoma radikalne elemente u Zvečanu, koji su došli da povrede, ako ne i ubiju i da izazovu nasilje i za to nema opravdanje. Ti kriminalci moraju biti otkriveni i privedeni pravdi, ali ne možete za 45.000 Srba na severu da kažete da su svi kriminalci – rekao je Lajčak.

Govoreći o održavanju novih izbora, Lajčak je ocenio da u ovom trenutku nema politčke volje za to.

– Nema roka, ali moramo da pozovemo da se što pre održe izbori, ali u ovom trenutku nema političke volje da se održe izbori – rekao je Lajčak.

– Lideri obe strane će doći u Brisel, sastanak će se održati. Bitno je da ljudi što pre nastave sa normalnim životom – ocenio je Lajčak.

– Radimo na datumu. Reći „ne” pozivu na sastanak bi bio veoma ozbiljan i negativan potez – rekao je Lajčak.

– Ljudima treba omogućiti da se vrate normalnom životu, a policija i Kfor da se povuku, prenosi Sputnjik. Moramo da odredimo datum izbora. Kada nema dijaloga i rešenja onda dolazi do eskalacije i jednostranih akcija od obe strane – rekao je on.

Lajčak je ocenio da je Ohridski sporazum obavezujući i istakao da se sada bira između sukoba ili deeskalacije.

Kosovsko pitanje mora da se reši do kraja godine, jer u 2024. godini Kosovo neće biti u centru pažnje, poručio je Lajčak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here