Tanjug
Gabrijel Eskobar

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da veruje da će se dijalog Kosova i Srbije završiti normalizacijom odnosa.

– Naša nada, a i naši evropski partneri se nadaju da će se ove zemlje približiti Evropi, samo je potvrda težnji samih vlada… Ulazak u Evropsku uniju je strateški prioritet Srbije. Kosovo je mnogo puta reklo da želi u Evropsku uniju i druge evropske strukture. Dakle, dijalog je mehanizam kojim će se sve to otključati – kaže Eskobar za Kurir.

Stoga, dodaje on, nastaviće se da se dijalog koristi kao način stvaranja rešenja od kojih svi dobijaju i “uveren sam da možemo, uveren sam da je na zapadnom Balkanu odgovor zaista integracija, a ne dezintegracija”.

– Mislim da moramo da se udaljimo od narativa da je Kosovo Srbija i da idemo ka narativu da su Kosovo i Srbija Evropa. I tako, imate zajedničku budućnost, a ta budućnost se ubrzano udaljava od problema devedesetih i ide brzo ka prilikama 21. veka. Za ovaj region 21. vek će biti vek ekonomskih prilika, biće onaj u kome će zapadni Balkan postati pokretač rasta za Evropu, za ceo kontinent, gde ćete biti centar proizvodnje energije, obnovljive energije, IT, pomorstva, transporta i čitavog niza drugih privrednih sektora koje samo ovaj region može da obezbedi. Dakle, realnost je da ćete na kraju svi ionako biti povezani, bilo kroz neke regionalne ekonomske inicijative, bilo da je u pitanju CEFTA, ili zajedničko regionalno tržište, ili Otvoreni Balkan, i na kraju u Evropskoj uniji. Na kraju ćete imati dobre odnose s Kosovom, povezaćete se s Kosovom, i Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, što brže rešimo neka od ovih pitanja, brže ćemo doći do te budućnosti mogućnosti – kaže Eskobar.

Prostor mogućnosti

On ističe da veruje da je budućnost država zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ipak, kaže, mora se imati na umu da je to izuzetno složen zadatak.

– Ali to je takođe izuzetno važan zadatak. Svaka zemlja koja je pristupila Evropskoj uniji je demokratskija, stabilnija, prosperitetnija i mirnija nego što je ikada bila. I to je zaista važna stvar koju treba imati na umu. Ja lično bih voleo da taj proces ide mnogo brže. Mora da ide mnogo brže. A deo toga je da Evropska unija pronađe načine da signalizira da su vrata Evrope i dalje otvorena. Ali i lideri regiona imaju sopstvenu odgovornost da budu u stanju da izvrše demokratske reforme koje su neophodne za ulazak u Evropsku uniju. Tako da stalno guramo obe strane da nastave da rade ka tom cilju – naglašava Eskobar i zaključuje.

“Mislim da je zapadni Balkan prostor mogućnosti, prilika za bližu saradnju sa Sjedinjenim Državama i sa Evropskom unijom. Oni su izuzetno sposobni da budu pokretači rasta radnih mesta, ekonomskog razvoja. I to je ono na šta želimo da se fokusiramo. Želimo da se fokusiramo na pozitivna pitanja i pozitivne aspekte zapadnog Balkana. Želimo da se fokusiramo na prilike 21. veka, a ne na probleme devedesetih.”

9 COMMENTS

  1. Pa udalji se ti o narative da je Teksas, Novi Meksiko, Arizona i Kalifornija deo SAD i neka se vrate Meksiku. Imacete i vi bolje odnose sa Meksikom
    Samo u vasem slucaju te drzave istorijski i jesu bile deo Meksika.

  2. Ako je integracija odgovor, zašto onda želite da Srbiju dezintegrišete, pa da nas onda integrešete u EU? Zašto nas zajedno ne intergišete, ali zajedno, kao Srbiju, i tako ne biste kršili međunarodno pravo. Bili bi siti i vuci i ovce. Ali, Vi to ne razumete, ili se pravite da ne razumete.

  3. Ej jarane,progutali smo to jedanput sa YU.Vise ne pali a kosovo je Srbija.
    Seti se ,,Otomana,, trebalo im je vremena da ukapiraju da se nose,a mislim da ste malo inteligentniji.

  4. Ma nemoj, a zašto to niste govorili u vreme Jugoslavije, da je sve to Evropa! Nego je trebalo to sve prije rasturiti, da bi Evropa to lakše progutala, jel da! Trideseta i više godina rasturate, sad bi da ujedinite pod vašim krilom! Mada zapravo ne znam, šta imate vi sa Evropom,sredite prvo svoju državu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here