Estonija Rusiji: Vratite nam “aneksirane teritorije”!

0
commons.wikimedia/Maigi
Glavni grad Estonije Talin

Predsednik estonskog parlamenta i član Konzervativne narodne partije EKRE Hen Poluas izjavio je da bi Rusija trebalo da vrati baltičkoj republici, navodno, „aneksirane teritorije“.

– Ne želimo nijedan kvadratni metar ruske teritorije. Samo želimo da se vrate naše. Rusija je anektirala oko pet odsto teritorije Estonije – napisao je Poluas na svojoj stranici na Fejsbuku.

Poluas insistira da se estonsko-ruska granica utvrdi nevažećim Tartuskim mirovnim sporazumom, a napredak u potpisivanju pograničnog sporazuma može se postići samo ako ruska strana prizna odredbe ovog sporazuma.

Ova izjava došla je nakon intervjua direktora Drugog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergeja Beljajeva, u kojem je diplomata istakao da Tartuski mirovni sporazum ne važi. Beljajev je napomenuo da se u svim raspravama koje se tiču ratifikacije pograničnog sporazuma, Talin poziva na dokument iz 1920. godine koji nema pravnu snagu, a na osnovu kojeg iznosi teritorijalne pretenzije Moskvi.

Član odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Anton Morozov komentarisao je za RT izjavu estonskog poslanika.

– Mislim da je za Estoniju mnogo isplativije da gradi konstruktivne odnose sa Rusijom… Takve izjave ovde nemaju nikakvu perspektivu. Mislim da će vremenom Estonci shvatiti da ovakav nekonstruktivan pristup neće doneti rezultate i ipak graditi naše odnose na obostrano korisnim uslovima – zaključio je parlamentarac.

Naučni direktor Ruskog vojno-istorijskog društva Mihail Mjagkov nazvao je teritorijalne pretenzije Estonije prema Rusiji apsolutno neosnovanim.

– Nema tu nikakvih pitanja. Estonija ne bi ušla u NATO da nije sklopljen sporazum sa Ruskom Federacijom. Alijansa ne prihvata zemlje koje imaju pogranične sporove i probleme – istakao je Mjagkov.

On je podsetio da je 1920. godine u Rusiji bio građanski rat i da su granice o kojima se radi faktički nametnute.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here