EPA-EFE/Estonian Goverment Press
Premijerka Estonije Kaja Kalas

Slike na kojima se premijer Mađarske, zemlje članice Evropske unije, rukuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom bile se veoma neprijatne i prkosile logici, navela je danas premijerka Estonije Kaja Kalas.

– Kako se rukovati sa zločincem koji je vodio agresorski rat, posebno ako dolazi iz zemlje s kojom ima istoriju kakvu ima Mađarska? – rekla je Kalas, koja se smatra jednim od najvernijih ukrajinskih branioca.

Ona je aludirala na mađarski ustanak iz 1956. protiv Sovjeta, koji su to razbili tenkovima i jakim vojnim trupama u borbama, kada je poginulo najmanje 2.600 Mađara i 600 sovjetskih vojnika.

– Nije tako daleka prošlost to što su Rusi uradili u Mađarskoj – rekla je Kalas.

Estonska premijerka istakla je da Mađarska održava bliskije veze sa Rusijom od drugih država EU i smatra se ključnim potencijalnim protivnikom za donošenje odluke u decembru o otvaranju pregovora o pristupu Ukrajine Evropskoj uniji, za šta bi bila potrebna jednoglasna podrška 27 članica bloka, preneo je Rojters.

Orban i Putin su u utorak održali razgovore u Kini gde se održava samit inicijative “Pojas i put”.

Kako je preneto na ruskoj televiziji, Orban je rekao Putinu da nikada nije želeo da se suprotstavi Moskvi, kao i da pokušava da spasi njihove bilateralne kontakte.

3 COMMENTS

  1. predsednica jedne microdrzave poput CG sa 2 miliona stanovnika misli da ima pravo da deli lekcije Premijeru drzave Madjarske koja je u svemu 10 puta veca jaca i bolja od njene drzave . Aroganciija letonije je veca od njenog ega !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here