EPA/Martin Divisek
Mađarski premijer Viktor Orban

Ministri Evropske unije kritikovali su mađarskog premijera Viktora Orbana.

Kritike su Orbanu upućene zbog proširenja restrikcija medijima, sudijama, profesorima, manjinama i grupama za zaštitu prava, što je razlog za zabrinutost zbog slabljenja demokratije u Mađarskoj, prenosi Rojters.

Godinu dana nakon što je Evropski parlament saopštio da Orbanovi potezi donose „jasan rizik od ozbiljnog kršenja suštinskih vrednosti EU“, ministri su u Briselu održali prvo zvanično saslušanje o Mađarskoj.

Današnje saslušanje održano je u okviru istrage o nepoštovanju vladavine prava u Mađarskoj, a što bi moglo da dovedo do suspenzije njenog prava glasa u Evropskoj uniji, ukoliko se sve ostale zemlje saglase.

Posle sastanka, jedino je poljski ministar za evropske poslove Konrad Simanski rekao da Varšava ne veruje da Orbanova poltika predstavlja nekakav sistemski rizik za demokratske standarde.

Ostali su naglasili da EU neće pustiti Budimpeštu da se izvuče.

„Bez poštovanja vladavine prava nema EU. To je temelj na kojem je Unija izgrađena“, istakao je Frans Timermans, koji je vodio istragu i protiv Mađarske i protiv Poljske.

„EU je na mnogo načina kao porodica, a u porodici moraju da postoje pravila, jer u suprotnom ona ne funkcioniše, A osnov za to je vladavina prava“, izjavio je austrijski ministar za evropske poslove Aleksander Šalenberg.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, razbesneo je EU i čvrstom antimigrantskom politkom i grubim kampanjama protiv tog bloka sa antisemitskim tonovima.

1 KOMENTAR

  1. Kakvo slabljenje demokratije.To što oni od tebe Orbane traže to je put u anarhiju.Gde je kod njih ta demokratija:ne sme niko da pisne.Bravo za Orbana još po ko zna koji put.Čova ipo!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime