EPA/Tatyana Zenkovich

Evropska unija obećava da će finansijski pomoći Belorusiji tek kada ova zemlja sprovede demokratsku tranziciju. Kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, visoki predstavnik EU Žosep Borelj, ovim potezom pokušava da potkupi i pridobije odanog prijatelja i saveznika Rusije.

Boreljov cilj je, prema njihovim rečima, da promeni sadašnji režim na antiruski i formira sanitarni koridor kojim će izolovati Rusiju od Evrope.

Predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je 9. avgusta da EU planira da pruži Belorusiji finansijsku podršku u iznosu od tri milijarde evra, kada ova zemlja sprovede demokratsku tranziciju.

Vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin ističe da nije ništa neočekivano što Evropska unija želi da pridobije Belorusiju.

– Oni pokušavaju da pridobiju zemlju koja zauzima važan geopolitički položaj. Ako bi u ovoj državi uspeli da smene aktuelni režim nekim koji bi bio antiruski orijentisan, mogli bi da formiraju “sanitarni koridor” od Baltika do Crnog mora i izoluju Rusiju od Evrope – kaže on.

Blohin navodi da je Evropska unija ranije pokušala da promeni režim u Belorusiji.

– Pošto nisu uspeli da izmene situaciju u ovoj zemlji, sada pokušavaju da utiču na Belorusiju obećavajući finansijsku pomoć. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko veoma dobro razume geopolitički značaj države. On shvata da je ova zemlja za Zapad – oruđe koje može da utiče na Rusiju – konstatuje on.

Na pitanje može li Evropska unija da pridobije Belorusiju i okrene je ka svojoj antiruskoj politici, Blohin kaže da je uveren da ova zemlja neće pasti pod njihov uticaj.

– Belorusija je saveznička država sa Rusijom. Ona je kako ekonomski tako i politički povezana sa našom zemljom. Zbog toga Zapad i pokušava da je odvoji od ruske države i okrene na svoju stranu. Mislim da je njihov pokušaj osuđen na propast – naglašava ekspert.

Borelj je podsetio da je EU uvela šest paketa sankcija Belorusiji u vezi sa suzbijanjem protesta u zemlji posle predsedničkih izbora, prinudnog sletanja aviona “Rajan era” i migrantske krize na granici sa Poljskom. Prema njegovim rečima, sankcije će biti ukinute ako politički zatvorenici budu pušteni na slobodu i ako Minsk ispuni još neke uslove.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je nedavno ponovio da je Belorusija najvažniji strateški partner, prijatelj i saveznik Rusije.

– Belorusija je za nas najvažniji strateški partner, prijatelj i saveznik. Bilateralna vojna saradnja se razvija pod pritiskom Zapada koje je bez presedana, neobjavljenog rata protiv naših država – izjavio je Šojgu na sastanku sa ministrom odbrane Belorusije Viktorom Hrenjinom u Moskvi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here