EPA/Đorđe Savić

Profesor na Londonskoj školi ekonomije Džejms Ker Lindzi izjavio je da ne izgleda kao da Evropa ima viziju kako da reši pitanje Kosova, osim što obema stranama govori, šta mogu, a šta ne mogu.

Ker Lindzi je naveo da ne treba Evropa da nameće svoje rešenje za Beograd i Prištinu, kao i da dogovor treba da postignu Beograd i Priština.

Kada se radi o sastanku dve strane sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Ker Lindzi kaže da od tog sastanka ne očekuje mnogo i da mu nije jasno šta će se sledeće desiti, jer je ceo proces dijaloga već neko vreme na čekanju.

– Zanimljivi su pokušaji njegovog oživljavanja. Videli smo inicijativu Bele kuće koja se nije realizovala zbog otkrivanja optužnice Specijalnog suda na Kosovu o predsedniku Tačiju. Ima mnogo nepoznatih za sada: šta Evropljani zaista hoće da postignu, kako će se organizovati, ko će biti učesnici. Moram reći da sam trenutno na strani skeptika – rekao je on.

Uporedio je ovu situaciju sa Kiprom, gde su UN godinama pokušavale da reše veliki problem, ali i ocenio da je situacija sa Beogradom i Prištinom mnogo teža.

– Brine me to što mislim da se situacija sa Kosovom bliži kiparskoj. Iskreno, ne vidim da Evropljani ciljaju na to veliko rešenje, Amerikanci jesu. Naravno, bilo je problema, ali mislim da je Vašington shvatio nužnost da se postigne sveobuhvatniji dogovor. Mislim da Evropljani to ne rade, već da pokušavaju stranama da kažu oko čega mogu i ne mogu da se dogovore – što je za mene potpuno neprihvatljivo i otežava postizanje rešenja – smatra Ker Lindzi.

Prema njegovim rečima, brine ga što će Evropljani pokušati da nametnu svoju viziju rešenja na sastanku sa Vučićem i Hotijem.

– Ono što sam video je da Evropa, a posebno Nemačka, prilično glasno poručuje iza kulisa šta može i šta ne može i šta je totalno neprihvatljivo. Ali, nisu ponudli ništa drugo, nema ničega na stolu. Dakle, Nemačka govori stranama šta joj nije prihvatljivo, ali ne nudi nikakvu alternativu – i zato se ne nadam mnogo kada je reč o ovim sastancima – rekao je on.

Ker Lindzi je ocenio i da ne veruje da će se Ričard Grenel dalje baviti dijalogom ukoliko Tramp ne bude ponovo izabran za predsednika, kao i da su njegove šanse da Trampu obezbedi poene na spoljnopolitičkom planu propale.

– Možda je zato prepustio proces Evropljanima, jer se bavi važnijim stvarima – reizborom Trampa. Ne bi me čudilo da je to objašnjenje – smatra Ker Lindzi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here