EPA-EFE/PATRICK SEEGER
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Evropska unija planira da pojača pravila za online borbu protiv ekstremizma, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uoči sastanka sa ministrima EU.

U prethodnih nekoliko nedelja islamski ekstremisti su ubili osam osoba u Parizu, Nici i Beču, zbog čega je Unija rešila da refokusira pažnju na opasnost od ekstremizma, prenosi Rojters.

Fon der Lajen je rekla da će predstojeća revizija pravila EU za mrežne platforme obuhvatiti mere za borbu protiv ekstremističkog sadržaja.

– Naše vrednosti treba zaštititi kako na internetu tako i van njega – rekla je ona i kao primer navela govor mržnje i terorističku propagandu.

Kkao je rekla, poslednjih nedelja videlo se koliko je to neophodno.

Šarl Mišel koji će predsedavati sastankom predložio je uspostavljanje posebnog instituta EU za obuku imama.

Sutra ugovor o 300 miliona doza najperspektivnije vakcine

Fon der Lajen je objavila da će Evropska komisija sutra u podne na sastanku svih komesara odobriti ugovor o kupovini do 300 miliona doza vakcine koju su razvile nemačka kompanija Bionteh i američki Fajzer.

– Ovo je do sada najperspektivnija vakcina. Kada ova vakcina postane dostupna, plan nam je da je primenimo brzo svuda u Evropi – kaže fon der Lajen.

Ona je naglasila da je to četvrti ugovor sa farmaceutskim kompanijama za kupovinu vakcina za Evropu.

– Biće ih još jer moramo da imamo širok asortiman vakcina zasnovanih na različitim tehnologijama. Sigurna i efikasna vakcina je naša najbolja šansa da pobedimo koronavirus i vratimo se svom normalnom životu – kaže fon der Lajen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here