EPA/Vassil Donev

Kompanija Tesla trebalo bi da dobije oko 1,1 milijardu evra iz evropskog programa za podršku proizvodnji baterijskih ćelija, pišu nemački mediji.

Nemačko ministarstvo privrede čeka zeleno svetlo za predloženu financijsku podršku, objavio je u nedelju berlinski list Tagespigel.

Ministarstvo nije komentarisalo pisanje hrvatskog lista.

Početkom godine Evropska komisija odobrila je 2,9 milijardi evra državne pomoći 12 zemalja-članica, uključujući Hrvatsku, za proizvodnju baterija za električne automobile, a pomoć u inovacijama i razvoju trebalo bi da dobiju i Rimac Automobili.

Projekat “Evropske baterijske inovacije” predviđa finansiranje vađenja sirovina, projektovanja i proizvodnje ćelija, te recikliranja i odlaganja baterija, a predložile su ga Austrija, Belgija, Hrvatska, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španija i Švedska.

Rimac i Tesla na putu stvaranja novog konzorcijuma, uloženo skoro 3 milijarde evra

Dvanaest zemalja EU planiraju u idućim godinama osigurati 2,9 milijardi evra za njegovo finansiranje, a njihova podrška trebalo bi da mobiliše dodatnih devet milijardi evra privatnih ulaganja.

Podršku bi u sklopu projekta trebalo da dobije i Rimac grupa, ali i Tesla, koji u blizini Berlina želi da izgradi prvu fabriku električnih automobila u Evropi, gde planira masovno da proizvodi i baterijske ćelije.

Proizvodnja je u Grinhajdeu trebalo da počne još u julu, ali je odložena zbog niza problema, podseća nemačka novinska agencija, dodajući da je Tesla pomerila rok početka proizvodnje na kraj godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here