EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Oliver Varhelji

Delegacija Evropske unije, Kancelarija specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, demantovala je danas navode pojedinih medija da je srpski član Predsedništva Milorad Dodik od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija dobio saglasnost za održavanje posebne sednice NSRS o prenosu nadležnosti sa države na Republiku Srpsku.

– Činjenica da je član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik obavestio komesara Varheljija tokom njegove posete BiH 24. i 25. novembra o svojoj nameri da sazove sednicu Narodne skupštine Republike Srpske za 10. decembar kako bi započeo proces povlačenja nadležnosti, ni na koji način ne implicira da je za takve planove dobio pristanak niti saglasnost. Naprotiv, komesar Varhelji se usprotivio ovim planovima – navode iz Delegacije EU.

Navode da je stav komesara Varheljija o povlačenju nadležnosti koje je najavilo rukovodstvo Republike Srpske jasno izražen tokom ove posete u njegovim izjavama za medije.

– Komesar Varhelji je naglasio da bi planovi rukovodstva Republike Srpske za urušavanje državnih institucija udaljili Bosnu i Hercegovinu od usklađivanja sa pravnom stečevinom EU i stavili evropski put na čekanje – ukazuje u saopštenju.

Dodaje se da je osim toga Varhelji istakao da će se to negativno odraziti na ekonomiju i građane.

– Komesar je ovaj stav ponovio i u razgovoru sa Miloradom Dodikom pre nekoliko dana – ističu iz Delegacije EU.

Navode da je “komesar Varhelji pozvao Milorada Dodika da ne preduzima nikakve jednostrane i ireverzibilne korake ka urušavanju institucija na državnom nivou”.

– Iako zaključci koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. decembra nemaju izvršnu snagu, samo njihovo usvajanje predstavlja dalji korak slepom ulicom u pravcu eskalacije – navodi se i ističe da je:

– Ovakav stav ponovo potvrđen u zajedničkom saopštenju zemalja članica Kvinte i EU koje je objavljeno 10. decembra. EU je u potpunosti opredijeljena za teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i odbacuje svaki plan koji bi narušio ustavni okvir BiH.

1 COMMENT

  1. Uzalud se koprcate ims jos toga u dogovoru sto vi neznate
    Orban i njegovi vode politiku koja u sustini
    stoti Madjarski narod ma gde on ziveo.
    On je prepoznao neminobnost pronena n svetskom nebu. Visegradska grupa i njeno postojanje i sukobi sa eubto govore.
    Poljaci nesto mudruju ali su ukljuceni u vg
    I suprostavljaju se hrgemoniji eu bar tako
    Deluje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here