Tanjug/AP

Kontigent od 10.000 zaštitnih maski stigao je danas u Srbiju, a reč je o novoj donaciji Evropske unije (EU) dopremljene iz skladišta hitne medicinske opreme RescEU u Rumuniji.

Reč je o pomoći EU koja je odgovor na zahtev koji je Srbija podnela Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije (EUCPM), a maske je preuzeo Sektor za upravljanje u hitnim situacijama Ministarstva unutrašnjih poslova radi dalje distribucije, navodi se u saopštenju RescEU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je pošiljka još jedan izraz konkretne i kontinuirane podrške EU Srbiji, navodeći da je od marta EU poklonila ventilatore, respiratore, testove, zaštitnu opremu i trijažne kontejnere kako bi pomogla Srbiji da prevaziđe krizu izazvanu korona virusom. Dodao je da je EU ponudila i finansijski paket za podršku ekonomskom oporavku u Srbiji.

Pošiljka, koja je stigla u Beograd, deo je ukupne isporuke 65.000 maski iz RescEU-a u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

U saopštenju se navodi da je EU u martu stavila Srbiji na raspolaganje 93 miliona evra za borbu protiv epidemije korona virusa, od čega je 78 miliona evra namenjeno srednjoročnom ekonomskom oporavku.

Dodaje se da je počev od marta organizovano 15 kargo letova kojima je dopremljeno više od 721 tone opreme potrebne za borbu protiv koronavirusa.

U najvećoj meri u pitanju su oprema i uređaji iz Kine i Indije koje je kupila Vlada Srbije ili su poklonjeni Srbiji, dok je EU pokrila transportne troškove u iznosu od 7,1 milion evra za ukupno 15 kargo letova.

Kako se navodi, EU je uložila dodatnih 4,9 miliona evra u nabavku medicinskih materijala kao što su zaštitne maske, infracrveni termometri, kontejneri sa nameštajem za trijaži i hitnu zdravstvenu negu, stacionarni koncentratori kiseonika, uređaji za PCR, monitori za intenzivnu negu, uređaji za monitoring, ventilaciju i anesteziju, respiratori…

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime