EPA-EFE

“Lansirana ideja o EU-goslaviji i reinkarnaciji SFRJ u američkoj režiji nije samo probni balon nove vašingtonske administracije za Balkan, već i za Evropsku uniju, ali i Rusiju, Kinu i ostale svetske sile”, smatra diplomata u penziji Vladislav Jovanović.

Stvaranje mini Jugoslavije koju je bivši diplomata na Balkanu i profesor na Univerzitetu Kembridž, Timoti Les “krstio” kao “EU-goslaviju”, nije nova ideja i na neki način jeste nastavak Trampove ekonomkse inicijative samo je sada začinjena i političkim ciljevima, dodaje naš sagovornik.

EU-goslavija – novi probni balon Amerike

– Les nije definisao kakva bi to bila zejednica. Da li federacija ili konfederacija. Ako je konfederacija to je labava zajednica suverenih država iz koje bi te iste države mogle lako da izađu kada požele – ističe Jovanović.

Drugim rečima, ukoliko bismo dobili tu malu balkansku EU, unutar Evropske unije, koja bi bila unija sjedinjenih državica na Blakanu, Kosovo bi iz nje moglo da izađe kao nezavisna država kada god poželi, a veliko je pitanje da li bi se na ovaj način stvorila i neka bošnjačka država na Balkanu.

– Ovakva zajednica bi bila u stvari američka baza koja bi imala za cilj ne samo da nametne svoju politiku Balkanu, već i da EU, a posebno Nemačkoj, stavi jasno do znanja da je Amerika ta koja vlada Evropom iako je prekookenska država – ističe Jovanović.

Američka kontrola evropskog tla

Po njegovim rečima, Džo Bajden, novi američki predsednik svestan je da ne može da se vrati na staru politiku prema Balkanu posle poteza koje je napravio Donald Tramp. Zbog toga se i lansira ideja o EU-goslaviji kako bi se svima stavilo do znanja da su SAD i dalje zainteresovane za ovaj region.

– Balkan, međutim, nije u vrhu Bajdenove politike, ali ovo je jasno ispipavanje pulsa da bi se videlo kako bi ova ideja naišla na prihvatanje u nekom trenutku – navodi Jovanović.

U suštini, dodaje on, ova ideja je lansirana da bi se otvorio prelazni organizacioni period, dok se ne omogući da balkanske države uđu i u EU i u NATO.

Srbija raskomadani lider 

Timoti Les koji je u ovu ideju izneo u autorskom tekstu za “Opendemokrasi”, objašnjava da to ne bi bila baš nova Jugoslavija, koja je bila proizvod svog vremena, ali će, kako je naveo, činjenice na terenu primorati Bajdena da se vrati logici nedavne prošlosti i podrži stvaranje onoga što će biti inkarnacija te prošlosti u 21. veku.

Les je naveo da bi ovaj projekat koji bi Srbiji dao lidersku ulogu na Balkanu, mogao da bude dovoljan da se Beograd ubedi da prizna nezavisnost Kosova i da se unazade njegovi odnosi sa Rusijom, Turskom i Kinom, što je pre svega interes SAD i ključ u Bajdenovom pristupu.

3 COMMENTS

  1. Srbija nikada više ni u kakvu novu Yugoslaviju sigurno neće ući.Bilo kakva nova zajednica mora se zvati Srbija.Znači npr.zajednica Srbije i Crne Gore može biti samo Srbija,zajednica Srbije i BIH može biti samo Srbija i td….Srbija i Kosovo,samo Srbija.Sve drugo su prazne priče.Udaljavanje Srbije od Rusije teoretski je moguće uz upumpavanje min.stotinak milijardi dolara u Srpsku privredu i bez političkih ucena i bar 20 godina prilagodjenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here