EPA

Lideri EU saopštili su na samitu u Briselu da će preuzeti dugoročne obaveze da bi se ojačala bezbednost Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je lidere EU da počnu rad na novom krugu sankcija protiv Rusije, preneo je Rojters.

Na samitu u Briselu, lideri su ponovili svoje osude Rusije zbog napada na Ukrajinu i saopštili da su članice EU spremne da doprinesu ispunjavanju obaveza da bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani na duži rok.

U tekstu zaključaka samita, lideri su naveli da će ubrzo razmotriti oblik preuzetih obaveza.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj rekao je da bi se nove obaveze mogle nadovezati na postojeću podršku Unije, kao što je evropski mirovni fond iz kojeg je finansirano na milijarde evra za oružje za Ukrajinu i za obuku ukrajinskih trupa.

Vojna podrška Ukrajini mora biti dugoročna, rekao je Borelj novinarima, sugerišući da bi EU mogla da uspostavi odbrambeni fond za Ukrajinu, po uzoru na mirovni fond.

Borelj je istakao da obuka i modernizacija ukrajinske vojske moraju da se nastave.

U konačnom tekstu se navodi da će EU doprineti u pomoći Ukrajini zajedno sa partnerima i uz puno poštovanje bezbednosti i odbrambene politike određenih država članica.

Ukrajina je tvrdila da je najbolji način da osigura sopstvenu bezbednost da postane članica NATO-a.

Ali i Kijev je priznao da to nije moguće tokom rata, a NATO saveznici su podeljeni u vezi sa time koliko brzo bi to moglo da se desi kasnije.

Obraćajući se liderima EU putem video linka, Zelenski je zahvalio za 11. paket sankcija Rusiji koji je odobrila Unija ranije ovog meseca i koji ima za cilj da zaustavi druge zemlje da zaobilaze sprovođenje postojećih sankcija prema Moskvi.

Zelenski je aludirao na neuspelu pobunu prošlog vikenda ruske paravojne grupe “Vagner” rekavši da što je Rusija slabija, njeni lideri se više plaše pobuna i ustanka.

Zelenski je istakao da će slabost Rusije dovesti do poraza Moskve u ratu u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here