EU ne može da reši problem severa Kosmeta

0

Džerard Galuči (u zeleno-crvenoj jakni) na Kosmetu

 

"Međunarodna zajednica će, u jednom trenutku, morati da pronađe realniji pristup za sever, prihvatljiv za kosovske Srbe, koji će služiti kao prelazno rešenje i pomoći normalizaciji života dok pitanje statusa ne bude rešeno", naveo je Galuči u analizi situacije na severu Kosova, objavljenoj na internet sajtu organizacije "Transkonflikt".

 

Podsećajući da na severu pokrajine već dugo ne funkcionišu ključne institucije "nezavisnog Kosova", ali da funkcionišu srpske institucije, Galuči je napomenuo da se Beograd ne protivi pristupu međunarodne zajednice južno od Ibra i da, stoga, ni Priština ne bi trebalo da se protivi međunarodnom pristupu za sever.

 

"Pristup za sever na statusno neutralan način znači raditi s postojećim lokalnim institucijama", naveo je Galuči.

 

"To bi moglo da bude postignuto dogovorom sa Srbijom o sudu čija bi jurisdikcija bila ograničena na sever, uz poštovanje propisa i zakona UNMIK, sa sudijama i drugim službenicima koje bi birali Srbi, a imenovao UNMIK i koji bi delovali pod zastavom UN", predložio je Galuči i podsetio da je to isto učinjeno s kosovskim institucijama u južnom delu pokrajine.

 

On je, međutim, izrazio uverenje da to ne može da izvede EU, već samo UNMIK.

"Osim ukoliko EU ne uspe da izvede čudo izgleda da je vreme da se palica vrati UN", naglasio je američki diplomata u penziji.

 

Kada je reč o statusu Kosova on smatra da mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova neće samo po sebi rešiti to pitanje.

 

"Verovatno će biti nužan dogovor sa Srbijom i u okviru Saveta bezbednosti UN, a možda čak i pregovori Beograda i Prištine", ocenio je Galuči.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here