Tanjug
Vladimir Bilčik

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da Evropska unija (EU) očekuje da zemlje kandidati za članstvo i potencijalni kandidati usklade svoju spoljnu politiku kada je reč o Belorusiji.

– Očekivali bismo da zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati prilagode svoje stavove i odražavaju ovaj najnoviji razvoj događaja u svojim političkim odlukama”, poručio je Bilčik u pisanoj izjavi.

Bilčik je rekao i da je otmica evropskog aviona pod lažnim izgovorima režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka daleko preko neprihvatljivog i da predstavlja akt državnog terorizma.

On je dodao i da je Evropska unija brzo zauzela jedinstveni politički stav protiv te, kako je naveo, beloruske akcije bez presedana, koja će se odraziti na nove i oštrije mere EU i sankcije režimu u Minsku.

Šefovi država i vlada EU zatražili su 24. maja uveče da se usvoje “neophodne mere”, koje između ostalog obuhvataju i zabranu preleta vazdušnog prostora EU za belorusku aviokompaniju, kao i sprečavanje pristupa evropskim aerodromima za letove beloruskih aviokompanija.

Potez je usledio nakon što su 23. maja beloruske vlasti prisilile avion kompanije Rajaner da sleti u Minsk i pritvorile novinara Ramana Protaševiča i njegovu devojku koji su bili na tom letu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u izjavi datoj 25. maja ocenila da je „još uvek bespredmetno komentarisati da li će se Beograd priključiti sankcijama Brisela“.

Ona je rekla da će država doneti eventualnu odluku o sankcijama Belorusiji kada takav zahtev bude zvanično stigao.

U međuvremenu, šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović rekao je da će Crna Gora slediti spoljnu politiku Evropske unije (EU) i kada su u pitanju nove sankcije prema Belorusiji.

Crnogorski ministar inostranih poslova je nakon razgovora sa predsedavajućom OEBS-a i ministarkom spoljnih poslova Švedske An Linde, kazao da uskoro očekuje poziv Crnoj Gori da se priključi sankcijama EU što će ona, kako je istakao, i učiniti.

– Situacija u Belorusiji nije nešto što brine samo Evropsku uniju već i OEBS i mnoge naše partnere. Mi ćemo kao i do sada slediti politiku sankcija EU iako su neke dosadašnje odluke za nas bile teške, pre svega za našu ekonomiju. Ali kada stigne poziv da se Crna Gora priključi restriktivnim merama mi ćemo se priključiti – saopštio je Radulović.

2 COMMENTS

  1. Oni nama 8 migovi 29 za dzabe a sada mi nijima sankcije vucic treba da kaze niso nas avion dirali i nemesamo se u drugo nacije

    Kad bude mo u eu onda da

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here