Tanjug/AP

EU je Srbiji opredelila 70 miliona evra bespovratnih iz prvog dela IPA programa za 2020 a sporazum je potpisan danas u Beogradu, u prisustvu predsednika Vučića.

Sporazum su potpisali ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, a ceremoniju potpisivanja putem video linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

EU je Srbiji opredelila 70 miliona evra, a još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine.

– Zahvalni smo svim državama članicama – kazao je tom prilikom predsednik Srbije.

– Nije obaveza zemalja EU da troše novac svojih poreskih obveznika na nas, i zato sam im veoma zahvalan – naglasio je Vučić.

Kako je rekao, nama su opštine u finansijskom smislu slaba karika, dok centralna država nema problema sa time.

– Nama gotovo 50 odsto stanovništva živi u Beogradu i regionu oko Beograda. i onda shvatiite koliko je važno da ulažemo u jug, jugoistok, jugozapad, Centralnu Srbiju i sever Vojvodine koji je siromašniji od Novog Sada i Srema – kaže Vučić.

Predsednik je naveo da je opredeljeno čak 98 miliona za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine. “Hoćemo da popravimo stanje životne sredine u zemlji, vi ćete nam pomoći novcem a i mi ćemo ulaagti još više kako bi mogli da pratimo Evropu”.

Predsednik je naveo da najveći deo stranih direktnih investicija u Srbiji dolazi upravo iz EU. – EU je nesumnjivo najveći izvor DSI u Srbiju sa 837 miliona evra, za 3,7 odsto više nego u istom kvartalu lane – rekao je.

– Imamo gotovo dve trećine razmene sa zemljama EU, što su one jače utoliko smo i mi jači. Svaki plan ulaganja u EU je signal da i Srbija može da napreduje”, rekao je predsednik Srbije. “Nismo očekivali novac iz tog fonda EU od 750 milijardi, to za nas nisu beznačajni iznosi – kazao je Vučić. Kako je rekao, čekamo jesenji investicioni plan koji čeka ceo Zapadni Balkan, očekujući da možemo da dobijemo značajniju podršku.

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.

Za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj, uz grantove opredeljeno je 30 miliona evra za do 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Poseban fokus stavljen je na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti, nakon pandemije virusa korona, a za to je, kao i za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, opredeljeno 25 miliona evra.

Preostalih 15 miliona evra iz Sporazuma opredeljeno je za podršku Srbiji u procesu pristupanja EU i to za podršku srpskim institucijama za uspešno vodjenje procesa evropskih integracija.

Rezultati koji se očekuju su da institucije u sektorima saobraćaja, energetike, zdravstva i poljoprivrede budu osposobljene da usaglašavaju domaće propise sa EU i da okončaju pristupne pregovore u svojim oblastima. Takodje, očekuje se i poboljšani operativni sistem za upravljanje distribucijom gasa i sposobnost tog sistema da nadgleda i upravlja infrastrukturom za distribuciju gasa, kao i ispunjeni uslovi za pristupanje Carinskoj uniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here