EU planira donatorsku konferenciju za pomoć Ukrajini

0

Jedna od glavnih tema samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja biće rešavanje krize u Ukrajini
 

"Trebalo bi da koordiniramo međunarodni odgovor", rekao je Barozo na konferenciji za štampu pre otvaranja samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja u Briselu, za koji je najavljeno da će jedna od glavnih tema biti Ukrajina.

 

"Spremni smo da početkom jula organizujemo koordinacioni sastanak, a međunarodnu konferenciju krajem godine", rekao je Barozo.

 

Evropska komisija je u martu najavila održavanje takve konferencije kada je predstavila plan velike pomoć Ukrajini od najmanje 11 milijardi evra zajmova i poklona.

 

G7 (Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD) i EU pozvale su na smirivanje situacije u Ukrajini i ponudile joj pomoć da se stabilizuje finansijski, ekonomski i politički, rekao je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

 

Van Rompej će u subotu otputovati za Kijev na inauguraciju predsednika Ukrajine Petra Porošenka, pobednika izbora 25. maja.

 

Međunarodni monetarni fond je potrebe Ukrajine procenio na 27 milijardi dolara za naredne dve godine, i odobrio Kijevu program pomoći od 17 milijardi dolara, što ipak neće biti dovoljno, prema generalnoj direktorki Fonda Kristin Lagard.

 

SAD čiji je predsednik Barak Obama u Briselu, na samitu G7, u aprilu su pozvale međunarodnu zajednicu da hitno dopuni pomoć MMF-a i odgovori na "ogromne" potrebe Ukrajine za finansiranjem.

 

Barozo je potvrdio da će EU najkasnije 27. juna potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Ukrajinom, u okviru kojeg se već unapred primenjuje niz carinskih mera kao podrška Kijevu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here