EU: Pred Kosovom je važan posao

Vestionline, Tanjug
2
pixabay.com

Evropska unija pozvala je danas na što brže formiranje vlasti u Prištini i nastavak dijaloga sa Beogradom.

– Porebno će biti još neko vreme za finalne rezultate, ali vlada se mora formirati čim se završe procedure. Pred Kosovom je važan posao. Nova vlada moraće da se angažuje na napretku u reformama, ekonomskom i socijalnom razvoju, vladavini prava i nastavku dijaloga sa Beogradom kome posreduje EU – navela je portparolka EU Maja Kocijančić.

Ona je ocenila da će to doneti napredak kako narodu koji živi na Kosovu, tako i u celom regionu.

– EU će nastaviti da radi sa Kosovom i da promoviše pomirenje, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose na Zapadnom Balkanu – kaže Kocijančić.

Ona je jučerašnje izbore na Kosovu okaraktetrisala kao ”dobar dan” za kosovsku demokratiju i naglasivši da je na izbore izašlo više glasača nego 2017. godine.

EU posmatračka misija sutra će objaviti ocenu izbornog procesa na Kosovu, a zatim i finalni izveštaj sa preporukama, čija će implementacija biti nadgledana od strane EU, najavila je Kocijančić.

2 COMMENTS

  1. Toliko ste posvetili pažnje ovim izborima kao da se radi o izborima za UN.Dosta.Sve brišite.

  2. Iznenadjuju reakcije i razumevanje politicara i javnosti u Srbiji kad je rec o Kosovu i Metohiji,procesima i dogadjajima koji se tamo desavaju,kako pre samoproglasenja ‘nezavisnosti’ tako i posle toga sve do danas. Danima se u javnosti Srbije nagadja i prognozira tok dogadjaja na KiM posle izbora,ko ce formirati vlast,ko ce biti premijer,kakav ce stav zauzeti prema Srbiji,srbima i srpskoj listi na KiM,da li ce uvaziti misljenje meritornih iz tkz.medjunarodne zajednice,i sl. A zapravo se tamo odvija proces koji traje ne od 2008,niti od 1999,vec od 1945, a mozda je najispravnije od 1878,kada je formirana tkz.Prizrenska liga.
    Ovo danas je samo plod onoga sto se pripremalo i odigravalo svih ovih godina,a posebno od promene ustava SFRJ iz 1974 god.
    Cudi me gubljenje vremena i zamajavanje gradjana raznim prognozama analizama stanja od strane raznih nasih politicara,analiticara,eksperata za KiM,kao i Vas novinara,kada je jasno da sve sto se godinama unazad desava na KiM,desava se iskljucivo voljom zemalja i centara moci izvan ovoga regiona (a zna se i kojih),tako da nema potrebe za analizama i predvidjenjima,jer je sve unapred odluceni i isplanirano. Pitanje je samo da li ce nasi predstavnici pristati da igraju po tom vec skrojenom scenariju,ili ce nemo imati m.i odbiti.Meni je jasno samo jedno:ako ova drzava sada dozvoli presedan,zasto to neka sledeca vlast u RS ne bi isto ucinila sa nekim drugim podrucjem? ps.obratite paznju kako se druge drzave u svetu bore za mnogo nanje teritorije koje se nekada mere u par hektara,cak i tamo gde i nemaju pripadnike svoga naroda,pozivajuci se na istoriju,a ako nema toga onda na vitalne nac.interese

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here