EPA/Filip Singer
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel branila je danas mere o zaštiti klime koje su kritičari osudili kao neambiciozne, dok su aktivisti blokirali saobraćaj u Berlinu, zahtevajući drastične akcije za smanjenje emisije ugljenika koja je odgovorna za globalno zagrevanje.

Govoreći prilikom pokretanja centra za edukaciju o klimi, Merkelova je rekla da bi mere koje njena vlada treba da odobri u sredu uključivale mehanizam za praćenje poštovanja zakona ograničenja emisije određena za pojedine sektore, preneo je Rojters.

Ministarstva zaštite životne sredine, finansija, ekonomije i saobraćaja nisu uspeli protekle nedelje da odobre konačne detalje o značaju paketa mera zbog spora oko njegovog obima kojima se planira smanjenje ispuštanja gasova koji daju efekat staklene bašte na 55 odsto nivoa iz 1990. do 2030. godine.

„Pitanje praćenja je vrlo odlučujuće u planu o zaštiti klimi“, rekla je Merkelova u Sinšejmu na jugu zemlje.

„Želim jasno da kažem da će ovaj mehanizam nadgledanja biti usidren u planu na kristalno jasan način, inače ne bih dozvolila da bude odobren“, rekla je Merkelova i dodala da bi to trebalo da se dogodi u sredu.

Ovaj mehanizam će omogućiti ministarstvima da nadgledaju koji sektor ispunjava ciljeve emisije postavljene u paketu mera i da prilagode ciljeve na osnovu napretka.

Neke od mera treba da odobre oba doma parlamenta.

Nekoliko sati pre nego što je Merkelova govorila, aktivisti za klimatske promene započeli su nedelju dana protesta blokirajući saobraćaj na glavnom trgu u Berlinu.

Prkoseći skoro ledenim temperaturama, aktivisti koji su pevali „Čvrsti kao stena, ukorijenjeni kao drvo“ okupili su se u zoru kod spomneika Kolona pobede u blizini parka Tirgarten.

Do podneva je protest narastao i stotine ljudi se pridružilo.

Protest je bio miran i niko nije uhapšen.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime