EU: Rusi, prestanite da snabdevate proruse oružjem!

0

EU podržava Porošenkov plan za rešavanje krize u Ukrajini: Ketrin Ešton
 

Ministri inostranih poslova EU su poručili da "Moskva treba da stavi van snage dozvolu Saveta ruske federacije za korišćenje ruskih snaga na ukrajinskom tlu" i povuče trupe iz oblasti uz ukrajinsku granicu.

 

U zaključcima zasedanja je istaknuto uverenje da će sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini EU-Ukrajina, koji treba da bude potpisan 27.juna u Briselu, "dati podstrek za političke i ekonomske reforme, modernizaciju, jačanje vladavine zakona i ekonomskog rasta".

 

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je novinarima rekla da se o tom sporazumu vode tehnički razgovori EU, Ukrajine i Rusije, a da će biti razgovora i u političkoj ravni.

 

U saopštenju ministara EU je rečeno da se to čini da bi se "razvejale sumnje" Moskve oko nekih posledica tog sporazuma, a izvori EU su naglasili da je cilj da taj sporazum bude otvoren za slobodnu trgovinu i sa Rusijom i ostalim članicama Zajednice nezavisnih država.

 

"EU podstiče ukrajinske vlasti da nastave reforme, uključujući ustavne i reforme za decentralizaciju", navodi se u zaključcima zasedanja, i naglašava suštinska važnost suzbijanja korupcije i poboljšanja uslova poslovanja.

 

"Ti napori moraju biti ostvareni kroz nacionalni dijalog u kojem će učestvovati sve snage", poručili su ministri EU.

 

Ministri inostranih poslova EU su takođe odlučili da u Ukrajinu upute evropsku civilnu misiju koja će vlastima u Kijevu savetima i obukom pomoći da preurede policiju, bezbednosne snage i sektor vladavine zakona.

 

U zaključcima je "strogo osuđeno nezakonito prisajedinjenje Krima i Sevastopolja" Rusiji i saopšteno da se zabranjuje uvoz proizvoda s Krima i iz Sevastopolja u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here