EPA/Ronald Wittek

Portparol Evropske unije je danas upozorio da će odluka CBK o ukidanju dinara uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije i apelovao da Kosovo obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru dijaloga koji vodi EU.

Evropska unija, navodi se u saopštenju potparola EU, prima na znanje uredbu Centralne banke Kosova, koja danas treba da stupi na snagu. Uredba ima za cilj da unapredi transparentnost finansijskih tokova, da obezbedi finansijsku stabilnost i da se bori protiv pranja novca i falsifikovanja.

“EU napominje da će uredba uticati i na finansijsku podršku koju kosovski Srbi dobijaju od Srbije. EU je zabrinuta zbog posledica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica širom Kosova zbog odsustva prethodnih konsultacija, posebno zbog njenog uticaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju.

Iz EU upozoravaju da kratak prelazni period za primenu uredbe, u kombinaciji sa nedostatkom informacija i praktičnih rešenja za sve pogođene zajednice, rizikuje da ozbiljno zakomplikuje njihove živote.

“Evropska unija apeluje na Kosovo da obezbedi dovoljno dug period tranzicije i da pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga koji vodi EU”, poručuju iz EU.

9 COMMENTS

 1. Vucic je tvoj predsednik. A ako Nadezdina ne ubije ili ne uhapsi, onda kukaj za onim ruznim punoglavcem koji unistava rusku mladost. A da povrsni i poglupi misevi sede po Pinku i Happy tv – to je tacno. Zato ce Kosovo ostati samo u guslarskim ojkanjima.

 2. STA CE NAM TAJ DINAR, IONAKO SVI VOLE €, DINAR NIJE NIGDE VREDAN, NIGDE U SVETU; PRAVA VREDNOST MU JE 600:DINARA ZA JEDAN FRANAK ILI EURO, UOSTALOM I SRBI IZ BOSNE GA NE VOLE, JER IMAJU MARKU, DINAR SE SAMO STAMPA, BEZ POKRICA

 3. 🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺
  СЛАВА РУСИЈИ

  можда се српски политичари сад и пробуде ,
  Р1244УН
  ПРЕКИД ПРЕГОВОРА
  НЕУСПЈЕЛИ ПРЕГОВОРИ
  СЕ ВРАЋАЈУ У УН
  ОДАКЛЕ СУ НА ПРЕВАРУ И ПРЕБАЧЕНИ У брисел који је такође на страни албанаца.

  🇷🇺☦️🇷🇺

 4. Sramota Vucicu sta si uradio.. posto si jos presednik Srbije i Kosovaja bi sad radpisao poternicu za Kurtijem jel u savetu Rezolucije 1244 Kosovo je jos u sadtavu Srbije. Kao trece Kosovo nije priznalo polovina Drzava UN kao i 5 clanica EU.

  • Narod je kriv. Rukovodi se onim”ćuti može biti i gore” kao i oni koji zarad sendviča i dve crvene ukopaše i praunučad

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here