pixabay.com

Evropska unija ima poteškoća u izradi novih sankcija protiv Rusije, jer su najveće organizacije i objekti već pod sankcijama, piše list “Politiko”.

Sagovornik je naveo da su ranije uvedene sankcije protiv svih velikih objekata i to je postao najveći problem u razradi novog paketa sankcija. Dodao je da nuklearna energija ili tečni naftni gas nisu dostupni za sankcije.

Kako list piše još jedan paket sankcija bi trebalo da se usaglasi do 24. februara, druge godišnjice ratnih dejstava na teritoriji Ukrajine. U njega bi trebalo da se uključe sankcije na aluminijumske proizvode, čije će smanjenje proizvodnje uticati i na energetsku industriju Rusije.

Nekoliko zemalja Istočne Evrope usprotivilo se mogućim sankcijama protiv ruske nuklearne industrije, među njima je i Mađarska, za koju “Rosatom” gradi dva nuklearna reaktora. Neke zemlje, uključujući Nemačku, usprotivile su se sankcijama na ruski tečni prirodni gas.

Ranije je “Blumberg” pisao da je EU počela da razmatra uvođenje 13. paketa sankcija protiv Rusije. Prema izvorima agencije, paket bi trebalo da uključi još jače sankcije na trgovinu, da proširi crne spiskove i da pojača kontrolu zbog toga što Rusija zaobilazi sankcije preko trećih zemalja i kompanija unutar EU.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here