EPA/Stephanie Lecocq

Ministri finansija Evropske unije danas su jednoglasno usvojili dodatno izdvajanje sredstava za pomoć Ukrajini kroz dopunu dugoročnog budžeta, pored toga što i dalje postoje nesuglasice u pogledu drugih troškova koji prete da odlože ili čak blokiraju dostavljanje pomoći Kijevu.

Kako prenosi Rojters, Evropska komisija predložila je povećanje budžeta EU do 2027. godine za 66 milijardi evra, od čega bi 17 milijardi evra bilo namenjeno za pomoć Ukrajini, uz još 33 milijarde evra kredita.

Kredt bi bio namenjen za pokrivanje većih kamata, za migracionu politiku i podsticanje ulaganja u kritičnu tehnologiju.

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je da podržava dodatnu potrošnju za Ukrajinu, ali ne i povećanje na drugim mestima.

– Vidimo fiskalna ograničenja kod svih država članica. Zbog toga Komisija ne treba da očekuje da zemlje članice doprinose više. Ukrajina je posebno pitanje – rekao je on Šolc.

Poljska ministarka finansija Magdalena Žečkovska rekla je da je njena zemlja nezadovoljna što revizija budžeta EU nije obuhvatila i dodatne potrebe suseda Ukrajine unutar EU koji su prihvatili njene izbeglice koje beže od sukoba.

Na pitanje da li bi Poljska bez toga blokirala paket podrške Ukrajini, ona je rekla da će Varšava analizirati situaciju.

– Jedan od naših prioriteta je da taj element podrške državama koje podržavaju izbeglice bude uključen u reviziju budžeta – rekla je Žečkovska.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here