Evo od čega zavisi da li ćete imati male ili velike grudi

0
Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored genetike, postoje i drugi faktori koji igraju značajnu ulogu u određivanju veličine grudi kod žena.

Mišljenje da je velična grudi kod žena isključivo genetski predodređena, pobila je nauka. Istina je da nasleđe igra važnu ulogu, ali postoji i nekoliko drugih faktora koji utiču na to da li ćete imati bujno poprsje.

Ali, prvo da vidimo koliki je uticaj genetskog koda na veličinu grudi.

Kao što geni diktiraju vašu boju kose i kože, koliko ste visoki i pregršt drugih karakteristika, tako oni utiču na veličinu grudi. To ne znači da ćete i vi imati bujno poprsje ako ostale članice vaše porodice nose C korpe. Ali, šanse za to su vam svakako daleko veće u odnosu na one koji potiču iz porodica u kojima preovlađuju žene sa malim grudima.

A evo od čega još zavisi veličina grudi…

1. Telesna težina

Anatomija grudi je vrlo složena. To je organ sastavljen od žlezda zvanih lobuli (koje proizvode mleko) i uskih kanala zvanih duktusi (koji mleko izvode iz lobula), do bradavice. Tkivo dojke čine i masno i vezivno tkivo, limfni čvorovi i krvni sudovi. Srazmera ovih komponenti utiče na veličinu grudi. Ako su vaše većinski sazdane od masnog tkiva, primetićete razliku u njihovoj veličini kada se ugojite ili smršate.

2. Vežbe koje praktikujete

Ako ste se nedavno počeli da dižete tegove, sigurno ste primetili da vam se nešto “čudno” dešava s grudima. Vežbama za grudni koš aktiviraju se mišići koji se nalaze iza grudi. Kada se ovi mišići uvećaju, oni praktično “potiskuju” grudi u prvi plan čineći tako da izgledaju veće.

3. Ciklus

Sigurno ste i same primetile da tokom menstrualnog ciklusa dolazi do izraženih promena u veličini, teksturi i obliku grudi. Tokom prve polovine ciklusa vaše telo proizvodi estrogen, hormon koji utiče na ovulaciju i stimuliše mlečne kanale u dojkama. U drugoj polovini ciklusa, progesteron stimuliše stvaranje mlečnih žlezda, a koje pak utiču na “oticanje” grudi.

4. Kontracepcija

Hormonska terapija koja se koristi za sprečavanje začeća utiče na veličinu grudi. To je zato što estrogen i progesteron, a koji su sastavni deo hormonske terapije, uzrokuju zadržavanje vode, što se vidi i na grudima. Ova promena je najuočljivija na samom početku uzimanja kontraceptivnih pilula.

5. Trudnoća i postporođajni period

Grudi trudnice mogu se uvećati za nekoliko “konfekcijskih brojeva” zahvaljujući povećanom lučenju progesterona koji utiče na umnožavanje mlečnih kanala i lobula, odnoso žlezdi koje proizvode mleko. Do petog ili šestog meseca trudnoće, grudi buduće mame su u potpunosti “opremljene” za proizvodnju mleka. Grudi mogu da “nateknu” tokom porođaja ako žena odluči da doji.

6. Starost

Bespotrebno je isticati da se grudi mlade devojke i žene u zrelim godinama i te kako razlikuju. Kod mladih su čvrste, jedre i podignute, a kod drugih je tkivo uočljivo mekše, a grudi su opuštenije. Kod žena u perimenopauzi hormonalne promene utiču na veličinu i oblik grudi. Kada nivo estrogena padne, vezivno tkivo u dojkama postaje dehidrirano i gubi elastičnost. Jednostavno rečeno, grudi se smanjuju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here