EPA-EFE/Murtaja Lateef

Irak je postao pravo bojno polje dve zaraćene strane – Irana i SAD, pa je zato veoma zainteresovan za kupovinu ruskih sistema S-400. Upravo su događaji povezani sa ubistvom iranskog generala Kasema Sulejmanija pokazali da je Bagdadu potrebno da ojača protivvazdušnu odbranu, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

O nameri iračke Vlade da kupi sisteme protivvazdušne odbrane S-400 od Rusije govori se još od maja prošle godine, kada je ambasador te zemlje u Moskvi rekao da je Bagdad odlučio da kupi te sisteme, ali da još ne postoji mapa puta za dogovor.

S-400 je najbolji sistem na svetu

– Irak je faktički postao bojno polje između SAD i Irana. Prvo su SAD izvršile napad na bazu šiitskih paravojnih formacija, a potom je Iran napao američke vojne baze, iako je prethodno upozorio na to. Jasno je da u ovoj situaciji zemlja želi da ojača svoju protivvazdušnu odbranu, a sistemi S-400 smatraju se najboljim na svetu. Štaviše, Irak već kupuje savremeno oružje od Rusije, kao što su, na primer, borbeni helikopteri Mi-28 i tenkovi T-90 – rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Jurij Zverev.

Američki mediji navode da je Irak počeo da razmatra kupovinu sistema S-400 od Rusije zbog straha da će izgubiti političku i vojnu podršku SAD. Irački zvaničnici su izjavili da bi trebalo da nabave S-400, posebno nakon brojnih razočaranja u Ameriku, koja im nije dala “pravo oružje”.

Ocenjuje se da su za potrebe Iraka sasvim dovoljni i ruski sistemi prethodne generacije – S-300, kakve ima i Iran. Bagdad već vodi pregovore sa Moskvom oko nabavke tih sistema i očekuje da će to izazvati otpor u Vašingtonu, a ruski eksperti ne isključuju mogućnost da  SAD uvedu sankcije Iraku zbog kupovine ruskog oružja.

– Sudeći po situaciji sa Turskom, kupovina S-400 će uticati na odnose Iraka sa SAD. Amerikanci su pokušali na sve moguće načine da ometaju tu kupovinu, a to ide i do ekonomskih sankcija Turskoj zbog kupovine ruskog oružja – podsetio je Zverev.

“SAD drže u šaci iračku vladu”

– Amerikanci vrlo čvrsto drže iračku Vladu u svojim raljama, odnosno, oni kontrolišu tu Vladu. Ipak, Irak može zaobići SAD kako bi od nas kupio S-300 ili S-400. Isporuka? Mi smo velika država i nikada nismo obraćali pažnju na sankcije ili bilo šta slično, pa se samim tim isporuka može izvršiti na razne načine i vazdušnim i morskim putem – kaže ekspert Oleg Glazunov.

Međutim, ukazuje Glazunov, postoji bojazan da bi iračka Vlada mogla da poklekne pod pritiskom Vašingtona.

– Jedino čega se bojim je da SAD imaju ogroman uticaj na iračku Vladu i da mogu da izvrše veoma jak pritisak. Zbog toga ne bih rizikovao i govorio o tome da će ugovor biti realizovan. Mislim da Amerikanci neće dozvoliti da Vlada koja je pod njihovom kontrolom, zaobiđe SAD u sporazumu sa Rusijom. To bi nanelo veliki udarac imidžu SAD na Bliskom Istoku – zaključuje Glazunov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here