Evro preskočio kotu 98, NBS interveniše

0

Dinar je danas dostigao najnižu vrednost u odnosu na evro od uvođenja te valute, pošto je zvanični srednji kurs 98,0520 dinara za evro.

Guverner NBS Jelašić je kazao da je dinar u decembru i januaru bio stabilniji nego pre godinu dana i da je lane u ovom periodu NBS radi stabilizovanja kursa domaće valute prodala 527 miliona evra, a ovog meseca svega 110 miliona evra. “NBS ne može i ne bi trebalo da drži jedan nivo kursa dinara”, rekao je on.

Jučerašnja intervencija NBS na deviznom tržištu je peta od početka ove godine, na kojem je, uključujući i poslednju intervenciju, prodala 199 miliona evra.

"Da ovaj nivo kursa značajno ugrožava projektovanu visinu inflacije od šest plus-minus dva odsto, sigurno bismo to uočili i bilo bi najavljeno povećanje referentne kamatne stope i dali bismo neki drugi makroekonomski odgovori na to", rekao je Jelašić.

I Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, smatra da su oscilacije kursa u januaru blage i da nisu zabrinjavajuće i kaže da veruje da ćemo tokom čitave godine imati relativnu stabilnost kursa jer su devizne rezerve Srbije rekordne.

"Oscilacije od desetak para su beznačajne i uobičajene u tržišnim ekonomijama",- rekao je Mlađan Dinkić.

Dinkić je istakao da je pojačana tražnja deviza pokazatelj početka oporavka srpske privrede od ekonomske krize. Ministar je do tog zaključka došao poredeći PDV na uvoz, koji je u januaru ove godine šest odsto veći u odnosu na isti period pre godinu dana.

"Činjenica da raste domaći PDV je pouzdan znak da se oporavlja i iznos bruto domaćeg proizvoda", zaključio je Dinkić.

Dinar slabi jer Srbija kupuje energente kako bi se zadovoljila povećanja potražnja zbog hladnog vremena, izjavio je za Rojters neimenovani bankar.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here