Evropa je previše kažnjavala Srbiju

0

Srbija je jednako potrebna EU, koliko i ona nama. Ako pogledamo mapu Evrope, jasno je da stari kontinent ne može da ima crnu rupu usred Balkana, kao i da Evropa još uvek nije celovita. Samo logistički gledano, bez Srbije se ne može zbog važnih putnih pravaca, ali i trase gasovoda – kaže Nikolić za "Vesti".

 

Političari, pa i oni iz malih partija, poput LDP-a i Jedinstvene Srbije, za sebe kažu da su bili ključ za otvaranje vrata EU.

– Jasno je zašto se svi kite zaslugama, ako se zna da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je oko 65 odsto građana Srbije za evropski put. To raspoloženje naroda pokazuje da je korisno biti u ovom čamcu koji je dobitna kombinacija za političare. Ali, ne bih ulazio u te pojedinačne samopohvale.

 

Važnije je istaći da je Srbija stalno percipirala kazne, a da je sada nagrađena. Moguće je da će građani ovoj Vladi pripisati zasluge za ukidanje viza, ali ne treba zaboraviti da je i prethodna nešto uradila.

Kriminalci odavno putuju po EU

– Ne možete stalno da batinate dete, ne možete ga dobro vaspitati ako ga nikad ne nagrađujete. Otvaranje granica Evropu ne košta mnogo jer kriminalci odavno putuju po EU, a samo je pristojan i pošten svet stajao satima u redovima za vize. To nije bilo samo za nas poniženje, već i za zemlje članice EU – ocenjuje Nikolić.

Srbija je napravila korak napred i bez Mladića, "uslova svih uslova" evropskih integracija?
– U Evropskoj uniji je shvaćeno da smo previše kažnjavani. Davno je stvorena predstava da smo jedini krivi za sukobe na tlu bivše Jugoslavije. Iako se zna da su Slovenija i Hrvatska započele te sukobe, u kojima je i vlast Miloševića imala udela i odgovornosti, Evropa je ipak prihvatila Slovence i pored toga što su maltretirali jugoslovenske vojnike, a bilo je i mrtvih. I Ramuš Haradinaj je oslobođen optužbi za ratne zločine na Kosovu i dozvoljeno mu je da se bavi politikom.

 

Sada su evropske zemlje koje su bile za nezavisnost

Hrvatska se krije iza Vatikana

 

Zašto Zagreb odugovlači da nam ustupi prevod 250.000 zakona i propisa.
– Hrvatska ne može, a da ne pokaže malo zlovolje, ali proći će ih i to. Kada pogledate unazad, ona je jedina zemlja koja je uspešno etnički očistila manjine, pa nije kažnjena, za razliku od nas koji smo bili dežurni krivci, ali se kao katolička zemlja uvek krila iza Vatikana, i tako poručivala da ne treba niko da je dira.

Kosova shvatile da priča o dobrim Albancima nije prava, a da je Kosovo leglo organizovanog kriminala. Zato EU, kojoj neobjektivnost ne služi na čast, uravnotežuje svoj odnos prema nama.

 

Da li to znači i da će Holandija promeniti svoj stav o blokadi Srbije na putu evro-integracija?
– Zna se koje je propuste u Srebrenici imao holandski bataljon, ali ajde da bude još neko kriv. Ali, proći će i to jer očito ova planeta ima mnogo ozbiljnije probleme, od ekonomske krize do globalnog zagrevanja, pa će dići ruke od dosadašnjih tema i okrenuti se gorućim od kojih zavisi sudbina sveta.

 

Pokazuje se i da je na čelu SAD sada pametnija administracija i da Barak Obama vojni put polako zamenjuje diplomatskim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here