Evropa opet o sankcijama Rusiji

0

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da će šefovi diplomatija EU na sastanku u Briselu sledeće nedelje razgovarati o tome da li da pooštre sankcije Rusiji i načinima za pomoć Ukrajini.
– Sledeće sedmice u Briselu održaćemo ministarski sastanak, na kojem ćemo razgovarati ne samo o tome da li da pooštrimo sankcije, već pre svega kako da podržimo Ukrajinu u ovim teškim vremenima – istakla je Mogerini na sastanku sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Frank-Valterom Štajnmajerom u Berlinu.
Britanski premijer Dejvid Kameron je takođe rekao da će njegova zemlja podržati pooštravanje sankcija protiv Rusije, ukoliko Moskva nastavi da destabilizuje situaciju u Ukrajini.
– Dejstva Rusije predstavljaju ozbiljnu pretnju ostatku Evrope – rekao je Kameron, u ponedeljak uveče. Po rečima britanskog premijera, svet je pod pretnjom novog hladnog rata, ali "takav ishod nije neizbežan". On je ocenio da ekonomske sankcije protiv Moskve "imaju uticaja na Rusiju". Kameron je dodao da ukoliko Rusija ne promeni svoj stav u odnosu prema Kijevu, zapadne zemlje će povećati pritisak.
Slične pretnje stižu i iz Vašingtona. Potpredsednik SAD Džo Bajden je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom istakao da će "ako Moskva nastavi svesno da krši uslove sporazuma iz Minska, to dodatno koštati Rusiju".
U Moskvi ovakve optužbe kategorično odbacuju.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je izjavio da je "sporazum o režimu prekida vatre bio potpisan između ustanika i ukrajinskih vlasti i da su oni dužni da završe proces". Moskva je više puta ponovila da se zalaže za mirno i političko rešavanje situacije u Ukrajini.
Od početka ukrajinske krize Zapad uporno optužuje Rusiju za mešanje u unutrašnja pitanja Ukrajine i podršku ustanicima Donbasa, ali do sada nijednom nisu izneli dokaze, a njihovi argumenti su do sad potkrepljivani isključivo glasinama sa socijalnih mreža.

 

Lideri o Ukrajini
 

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, razgovarali su na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Pekingu o bilateralnim odnosima, kao i na temu Ukrajine, Sirije i Irana, izjavio je Putinov portparol Dmitrij Peskov.
– Putin i Obama su uspeli da u pauzama između sastanaka razgovaraju – rekao je Peskov, dodajući da su to bili kratki razgovori. On nije precizirao da li će lideri dveju zemalja nastaviti razgovore, ali se ne isključuje mogućnost da se predsednici ponovo sastanu i porazgovaraju na marginama predstojećeg foruma Grupe 20 u australijskom Brizbejnu, 15. i 16. novembra.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here