Evropa pod pritiskom SAD

0

Rutinski skup u Briselu: Britanski ministar Hamond sa kolegama iz EU
 

EU je tako za sada uspela da se "provuče" između zahteva sopstvene privrede da ne zaoštrava odnose sa Moskvom i pritisaka SAD koje traže od Brisela da se jasno stavi na njihovu stranu u tom energetskom ratu. EU do sada je uvela oštre sankcije protiv Rusije zabranivši ruskim bankama i preduzećima iz oblasti odbrane i naftne industrije da se finansiraju iz njenih izvora i ustanovljavajući listu sa 119 imena osoba kojima je zabranjen ulaz u EU i zamrznuti računi u bankama.

Nova šefica evropske diplomatije, Italijanka Federika Mogerini, ocenila je da je hitno potrebno obnavljanje dijaloga i zatražila od ministara spoljnih poslova članica EU saglasnost da ona preuzme ulogu pregovaračkog posrednika između Kijeva i Moskve. Mogerinijeva je ocenila da sankcije same po sebi nisu cilj.
 

Ukrajina dobija svoj "Euleks"

Od 1. decembra će i Ukrajina dobiti svoj "Euleks" – misiju EU koja bi trebalo da pomogne dobrom i demokratskom funkconisanju pravosuđa i policije, onako kako je to zamišljeno da jednog dana bude na Kosovu.

Mogerinijeva je juče ministrima spoljnih poslova 28 država podnela upitnik koji se tiče ne samo Ukrajine, već i svih ostalih važnih pitanja spoljne politike.

Ruski predsednik Putin odbio je optužbe da Rusija naoružava proruske separatiste. "Odakle potiču blindirana vozila i artiljerijski sistemi? U savremenom svetu ljudi koji se bore za nešto i smatraju da je ta njihova borba legitimna, uvek će pronaći oružje", izjavio je ruski predsednik Putin za nemačku TV ARD dodavši da ukrajinske vlasti upotrebljavaju čak i balističke rakete, a da to niko ni ne pominje.

Rusija je juče proterala više poljskih diplomata optuženih za špijunažu uzvraćajući tako na proterivanje ruskih diplomata iz Varšave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here