Evropa protiv američke kontrole

0

Što da plaćaju špijune, kada mogu da angažuju Evropljane na osnovu sporazuma

 

 

Na osnovu tog sporazuma, koji su ministri unutrašnjih poslova EU potpisali samo nekoliko dana pre usvajanja Lisabonskog sporazuma 1. decembra prošle godine, pre nego što je EP stigao da se konsoliduje, navodno će se kontrolisati finansiranje terorizma, naveo je "Dojče vele".

Međutim, gotovo svi poslanički klubovi u Parlamentu nameravaju da obore ovaj sporazum na osnovu novih ovlašćenja koja im je doneo Lisabonski sporazum.

„Žele li Amerikanci zaista da kontrolišu sve doznake u Evropi kako bi proverili da li se nekima od njih finansira terorizam? Mi to odbacujemo. Nije odgovoreno na pitanja o zaštiti podataka. Nije odgovoreno na pitanja o skladištenju podataka. Kada će podaci biti brisani, koje sve organizacije imaju pristup tim podacima", pita poslanik iz nemačke Hrišćansko-socijalne unije Markus Veber.

Kako je sporazum SWIFT Parlamentu predat na potpisivanje tek prošle nedelje, nije bilo dovoljno vremena za njegovo prevođenje na zvanične jezike EU, niti za glasanje pre stupanja na snagu, pa su tako ministri unutrašnjih poslova napravili dvostruku grešku.

Situaciju dodatno komplikuje i činjenica da će u četvrtak, 10. februara, kada je zakazana nova debata o ovom pitanju u Odboru za unutrašnje poslove, biti objavljeno i novo istraživanje o važnosti spornog sporazuma, a poslanici opet neće imati dovoljno vremena da se o njemu dovoljno informišu.

Špansko predsedništvo EU nije želelo da komentariše ovo pitanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here