EPA/Focke Strangmann

U svetu je zaraženo više od 64,26 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 1,5 miliona.

Vlade širom Evrope strahuju od novog talasa koronavirusa posle Božića i Nove godine pa u skladu s tim donose mere i polažu sve nade u vakcinu protiv Covid-19 u vreme kada je u svetu zaraženo više od 64,26 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 1,5 miliona.

Italijani zabranjuju putovanja

Italijanska vlada usvojila je u noći na četvrtak novu uredbu kojom se uvode stroža ograničenja putovanja unutar zemlje, sa izuzetkom putovanja zbog posla ili iz zdravstvenih razloga, u sklopu borbe protiv Covid-19, a bit će na snazi od 21. novembra do 6. januara 2021. Osim toga, 25. i 26. decembra kao i 1. januara biće zabranjeno kretanje izvan svoje opštine, osim u slučaju navedenih razloga.

Italija, prva zemlja koja je u Evropi bila pogođena pandemijom Covid-19, već ima više od 57.000 mrtvih a vlada strahuje od trećeg talasa posle božićnih i novogodišnjih praznika ako ne budu preduzete rigorozne mere.

Italija je naručila milione doza vakcina od različitih proizvođača i “trenutno” ne razmišlja o uvođenju obaveznog vakcinisanja. Prve dostupne doze osiguraće se za zdravstvene radnike, osoblje i pacijente u domovima za starije i širu stariju populaciju.

“Izgledno je da ćemo početkom januara imati prve vakcine”, rekao je ministar zdravstva Roberto Speranca. “Moramo biti oprezni, ali napokon vidimo svetlo na kraju tunela”, dodao je on.

Finska će besplatno vakcinisati stanovništvo 

Finska vlada saopštila je u četvrtak da je dogovorila nacionalnu strategiju vakcinacije protiv Covid-19, koja će biti dostupna svima, i da planira da počne sa vakcinisanjem zdravstvenih radnika u januaru.

– Cilj Finske je da zaštiti celokupno stanovništvo nudeći vakcine besplatno svima koji to žele i za čije vakcinisanje nema zdravstvenih prepreka – rekla je novinarima ministarka za socijalna pitanja i zdravstvo Krista Kiuru.

Vlasti su upozorile da se pandemija rapidno pogoršava. 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika udvostručila se na 101 slučaj sa 55 u prošlom dvonedeljnom razdoblju. Uprkos tome, ona je među najnižima u Evropi.

U Mađarskoj 182 mrtva od Covid-19 u poslednja 24 sata

Mađarska je izvestila o 182 umrla od posledica Covid-19 u četvrtak, što je najveći dnevni broj mrtvih u toj zemlji od početka pandemije, pokazuju vladini podaci. Novozaraženih je 6.635. Vlada premijera Viktora Orbana uvela je delimično zatvaranje pre tri nedelje kako bi usporila širenje virusa, uključujući policijski čas i zatvaranje srednjih škola.

Moskva otvara nove centre za vakcinaciju protiv Covid-19

– Moskva će otvoriti nove centre za vakcinaciju protiv Covid-19 u subotu, a prvi će vakcine primiti nastavnici, lekari i socijalni radnici – izjavio je  gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u sredu masovni dobrovoljni program vakcinacije od iduće nedelje, rekavši da vakcinu “Sputnjik V” prvi trebaju da dobiju nastavnici i lekari.

Rusija, koja se opire uvođenju najstrožih mera, zabeležila je rekordnih 28.145 novih slučajeva zaraze u poslednja 24 sata, kao i 554 mrtvih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here