Tanjug/AP
Otvoreni razgovori o svim vidovima saradnje: Aleksandar Vučić i Emanuel Makro

Predsednik Francuske Emanuel Makron priredio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svečani doček u Jelisejskoj palati u Parizu, gde su razgovarali tet a tet, a Vučić je, dan kasnije, razgovore koji su trajali više od tri sata ocenio kao veoma dobre.

Čovek od reči

– Srećan sam što smo mogli otvoreno da razgovaramo o svim vidovima saradnje sa jednom od najvažnijih zemalja u svetu i postigli dogovore i po pitanju kupovine aviona rafal, a potpisivanje ugovora očekujem u naredna dva meseca i uz prisustvo Makrona – rekao je Vučić posle poslovnog Saveta Francuska – Srbija koji je takođe ocenio kao značajan.

Mnogi, kako je rekao, francuski investitori su zainteresovani za EXPO 2027, a ušlo se i u detalje povodom izložbe.

– Mi sa specijalizovanim kompanijama razgovaramo o letećem taksiju i da obezbedimo punu sigurnost, a da budemo svetsko čudo u tom trenutku – rekao je i dodao da milion stvari mora da se uveže da zemlja ide napred.

Nada se da će do 2026. francuska modna kompanija Luj Viton imati predstavništvo u Beogradu, što je “značajno ekonomski i turistički”.

Vučić i Makron su se pre sastanka obratili medijima. Vučić je izjavio da je Makron uvek hteo da sasluša Srbiju.

– Zahvaljujem što ste uvek mogli da nas slušate, želeli da nas čujete i na velikoj podršci, ne samo na EU putu Srbije, već i što ste nas zaštitili kada to nije bilo lako, jer znam kako su neki jedva čekali da pronađu dovoljno razloga da se obračunaju sa Srbijom – naveo je Vučić.

Smatra da ima još mnogo oblasti gde će biti produbljena saradnja.

– Čovek ste od reči, verujem vam i volimo Francusku – kaže on.

Zajedničke vrednosti

Predsednik Srbije je istakao da Priština nije ispunila ništa od obaveza.

– Rekli ste da su obe strane ponešto učinile, a Priština ne samo da nije ispunila nijednu tačku ni Ohridskog ni prvog ni drugog Briselskog sporazuma, već je napravila izbore sa izlaznošću od 3,4 odsto. Rekli ste, a ja poslušao, potpisujte peticiju, da se raspišu izbori, ali nam ne daju izbore, sprovode eksproprijaciju na severu KiM i dovode policajce i vojnike, iako nemaju pravo – rekao je Vučić i istakao da je Srbija ispunila tri stvari iz Ohridskog sporazuma, iako nije morala nijednu.

Podsetio je na dogovor prvo ZSO koja nije pomerena sa mrtve tačke, dok je Srbija ispunila od ličnih karata, tablica, carinskih pečata…

Predsednik Francuske je izjavio da Srbija ne sme da sumnja da joj je budućnost u EU i pozdravio izbore Srbije u geopolitičkim okvirima.

– EU je strateški izbor koji mora da se potvrdi, to nam je važno. Integracija u EU dolazi iz zajedničke prošlosti i vrednosti, moramo napred, da ispunimo obećanja i ne propustimo važan trenutak – ukazao je i dodao da Srbija treba da uskladi spoljnu politiku sa EU.

Naveo je da EU plan rasta za Zapadni Balkan treba da pomogne zemljama u regionu da prevaziđu sukobe iz prošlosti, nastave reforme i povećaju konkurentnost privreda. Srbija, kaže, može da računa na podršku Agencije za razvoj koja je 2023. uložila 570 miliona evra u nju.

Rad na metrou

Aleksandar Vučić je rekao da francuske kompanije mnogo toga rade i grade, uključujući i dizajn za linije metroa. Kako je rekao, rade nam sad projekte i za Beograd-Šid, Beograd-Niš i treba da završe dizajn prve linije metroa za mesec dana.

Idemo dalje

Emanuel Makron je istakao da se od njegove prve posete Beogradu 2019. saradnja dve zemlje pojačala, i da su ekonomski odnosi u stvarnom poletu, jer su francuska preduzeća sve prisutnija u Srbiji.

– Možemo ići dalje i u životnoj sredini, saobraćaju i prevozu, odbrani, veštačkoj inteligenciji, civilnom sektoru i nuklearnoj energiji – kaže on.

Nekažnjeni zločini

Predsednik Srbije je istakao da na tzv. Kosovu i dalje nema istrage protiv onih koji su pucali u srpsku decu jer su nosila badnjak, niti povodom svih ranjavanja Srba i svi pominju samo Banjsku.

– Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka Srba na KiM – kaže on.

Budućnost se piše

Predsednik Francuske se oglasio na društvenoj mreži X nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Francuska je posvećena evropskoj budućnosti Srbije, budućnosti koja se sada piše – naveo je Makron u objavi koju je napisao na francuskom i srpskom jeziku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here